Caraş-Severin, Romania

VĂLIUG – Arthur Loidl, tânărul din Văliug pasionat de gătit, și-a încercat norocul recent la populara emisiune MasterChef România, unde a trecut prin trei etape înainte de a fi eliminat!

Participarea lui a fost o experiență intensă, care i-a testat atât talentul culinar, cât și capacitatea de a rezista presiunii și emoțiilor în fața camerelor de filmat. „Am participat la trei etape și am ieșit după a treia. Prima preselecție nu a fost difuzată, însă acolo au fost aproximativ 2.000 de concurenți din întreaga țară. Din aceștia, doar 30 au intrat în primul bootcamp.“, ne-a spus Arthur. Prima etapă televizată a presupus întâlnirea cu echipa de producție, interviuri extinse cu echipa legală și evaluarea preparatelor de către șefii jurați. De asemenea, concurenții au semnat contractele și regulamentele emisiunii. Arthur a fost chemat ulterior la București, etapa fiind filmată pentru difuzarea televizată, și a avut posibilitatea să-și ia cu el trei persoane. „Totul era plătit de producție – transport, cazare, mâncare. În interviul de prezentare, care a durat aproximativ trei ore, am răspuns la întrebări din viața mea, pentru că televiziunea creează un personaj, ești tu, dar într-o formă vizibilă publicului.“, explică el.

În fața juraților, Arthur a gătit o friptură de vită cu sos de capere, ananas confiat și piure de conopidă, reușind să treacă etapa cu calificări pozitive. „După ce am primit un da și un nu, chef Bontea a decis să mă salveze cu al doilea da, iar asta mi-a dat încredere că pot continua în concurs.“, povestește Arthur. Cu toate acestea, ambiția l-a costat în etapa următoare. „Am avut doar jumătate de oră să facem o probă de grătare și am ales un preparat mai complex – un shish kebab prăjit pe frigărui și pus apoi pe pat de vinete. Preparatul a ieșit bine, dar puțin crud pe interior, ceea ce a dus la eliminarea mea.“, spune tânărul cărășan.

Arthur Loidl a crescut în bucătăria pensiunii părinților săi din Văliug, unde a fost înconjurat de mirosuri, gusturi și mirodenii încă de mic. „Am crescut cu plăcerile și stresul din bucătărie. Gătitul a fost o pasiune care s-a transformat în necesitate, mai ales când a trebuit să devin independent. Studenția m-a învățat să gătesc tot felul de fripturi și să-mi adaptez planul alimentar.“, povestește el.

Experiența la MasterChef l-a învățat că emisiunea nu este doar despre gătit. „Trebuie să știi să fii vizibil, să fii plăcut publicului și să gestionezi presiunea timpului și a camerelor. A fost ca un meci de sparring: am aplicat disciplina și concentrarea învățate din sport, dar de data aceasta eram vizibil pentru milioane de oameni.“, explică Arthur. El a fost impresionat de toți cei trei chefi, dar chef Bontea a rămas cel care l-a marcat cel mai mult: „Prima dată am fost jurizat de chef Scărlătescu și am primit un nu. Apoi chef Dumitrescu mi-a dat un da, iar decizia finală a fost a chefului Bontea, care m-a salvat și m-a inspirat cel mai mult.“

În prezent, Arthur își dorește să continue în domeniul gastronomic, fie prin cursuri specializate, fie prin implicarea în afacerea de familie. „Vreau să pun pasiune în farfuriile pe care le gătesc. Dacă îi dai unui pictor o foaie și o pensulă, el pictează ce are în suflet. La fel și în bucătărie – ingredientele devin expresia noastră.“, spune el. Pe termen lung, Arthur Loidl visează fie să deschidă propriul restaurant, fie să preia pensiunea părinților săi, care funcționează de 25 de ani.

JCS-Denis Dutca

Adaugă comentariu