Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Jancsi Mato expune peisaje din Banat alături de povestea în imagini a femeilor de la Foton. Cele două expoziții sunt deschise la Salonul de Artă și Industrie al Artrom Steel Tubes!

Jancsi Mato prezintă 30 de lucrări realizate în drumeții făcute în zonele Semenic, Ochiul Beiului, Dognecea, Târnova, Trei Ape, Munții Țarcu sau Apuseni. Se declară îndrăgostit de fotografia alb-negru, aducând asemenea lucrări și în expoziția de față, dar și obsedat de soare, pe care l-a „capturat” în imagini care surprind asfințitul. În una dintre lucrări apare efectul Gloria, pe care l-a surprins în Munții Țarcu. Efectul apare când soarele puternic vine din spatele aparatului, imaginea fiind proiectată pe ceața foarte deasă din fața acestuia. „Programul începe dis de dimineață, după ce mi-am pregătit echipamentul de cu seară. Apoi aștept și vânez. Pe Semenic am făcut fotografii datorită stagiilor pe care le fac alături de «Prietenii Munților». Unele dintre fotografiile alb-negru sunt făcute într-o zi cețoasă, spectaculoasă pentru mine!”, afirmă artistul aflat la prima expoziție în care abordează o altă tematică decât cea industrială. Dorința sa este ca următoarea expoziție să fie dedicată toamnei.

Expoziția dedicată femeilor de la Foton spune povestea în imagini a celui mai mare producător polonez de hârtie fotografică. Fabrica din orașul Bydgoszcz a funcționat în perioada 1925-2007, fiind pentru Polonia ceea ce Azomureș a fost pentru România. Întrucât, în Polonia, sectorul fotochimic a fost clasificat ca industrie ușoară, femeile formau majoritatea angajaților Foton, lor fiindu-le dedicată și o carte scrisă de Katarzyna Gębarowska și Maƚgorzata Czyńska. De altfel, Katarzyna Gębarowska este și director al Festivalului Foto Vintage din Bydgoszcz. Reprezentanți ai acestui festival s-au aflat la Timișoara în luna iunie, cu ocazia Festivalului Analog Mania. Așa au aflat despre Muzeul Cineastului Amator (MCA) pe care l-au vizitat atunci, punându-se astfel bazele unei colaborări din care a rezultat expoziția de față. La vremea sa, Foton exporta în toată Europa de Est. Cu siguranță fotografii români au folosit materialele a căror poveste este spusă cum altfel decât în imagini…

JCS-Ionel Ivașcu