Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Atunci când creează, Cristina Bodnariuc se lasă inspirată de prezentul continuu. Emoţional vorbind, e un moment magic pe care, cu ajutorul culorilor îl dilată şi astfel lasă loc bucuriei. N-are absolut nicio idee despre ce sau cum va ieşi însă, pentru asemenea momente, mulţumeşte familiei că a înţeles şi i-a îngăduit să fie doar ea şi bucuria. O bucurie transpusă în 33 de lucrări cu care artista-jurist şi-a făcut debutul expoziţional sâmbătă la salonul de artă şi industrie al Artrom Steel Tubes!

Artista aduce în faţa publicului ceea ce criticul de artă Ada Cruceanu descrie ca fiind „o plastică genuină”, venită din emotivitatea foarte puternică, dar şi din lipsa cunoştinţelor tehnice care se învaţă la şcolile de artă. „De câte ori vrea să fie realistă, n-are cum să fie pentru că toată istoria culturală, emoţională şi raţională o împinge la ceea ce înseamnă expresivitate imediată. O lucrare se finalizează în câteva minute, ceea ce este o mare greşeală pentru un pictor. După care, peste câteva zile, revine la lucrare şi, când se înfurie foarte tare, aruncă diluant. Aşa ies lucrări care lasă culoarea să-şi câştige singură drumul şi să meargă acolo unde îşi găseşte locul în complexul cromatic al pânzei.”, vorbeşte Ada Cruceanu despre arta Cristinei Bodnariuc.

Una dintre lucrări conţinea un personaj, care ulterior a dispărut, lucrat nu cu pensula, ci cu scobitoarea. Pe internet se văd şi asemenea tehnici care, aflate în mâna unui pictor talentat, pot deveni pictură conceptualizată. Acest pictor poate scoate mai mult decât din aruncarea culorii şi împroşcarea acesteia după cum vrea culoarea, o armonie cromatică între ceea ce înseamnă decorativ sau concept. Lucrările Cristinei conţin multe elemente de vituozitate artistică, lucru pe care nu-l aşteaptă nimeni de la un debutant. Asta-i dă Adei Cruceanu speranţa că, între inteligenţa emoţională foarte puternică şi inteligenţa raţională a juristului, se va găsi echilibrul care să facă din Cristina Bodnariuc un plastician puternic, depăşind ceea ce se face în mod obişnuit.

„Să fiţi, doar să fiţi, în bucurie şi cu bucurie!”, şi-a încheiat artista scurtele cuvinte adresate celor prezenţi, pentru care, de asemenea, s-a lăsat inspirată de moment.

JCS-Ionel Ivaşcu