Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deși vine din barajul de la Secu, apa ajunge la reșițeni după ce trece prin… Noua Zeelandă!

Și nu oricum, ci pe bani grei, plătiți după ce apa trece printr-o conductă care mai are și pierderi de aproximativ 100.000 de metri cubi de apă pe lună. Pierderi de care AquaCaraș a scăpat numai după ce a mers în instanță. „Barajele sunt ale neozeelandezilor, România nu mai are nimic. Noi cumpărăm apă și nu ascund că unii ne jecmănesc de ne înnebunesc. Când s-a constituit AquaCaraș, procesul verbal prevedea obligația consiliului local de a pune la dispoziția societății conducta respectivă. Dar asta nu s-a întâmplat. Așa că am cumpărat un debitmetru profesional și am adus o firmă specializată să-l monteze la intrarea în uzina de apă. Credeți că Apele Române au citit contorul nostru? Doar în instanță am reușit să nu mai plătim pierderea care se întâmpla de vreo zece ani.”, afirmă directorul AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, ca răspuns la criticile aduse societății din cauza prețului apei.

Unii îl consideră prea mare deși este pe locul 35 din 47 de operatori la nivel național. Asta după ce, atunci când Filipescu a preluat societatea, cărășenii plăteau al treilea cel mai scump tarif din țară. Însă calitatea serviciilor și un preț cât mai mic sunt preocupările permanente ale societății.

Producerea de energie proprie este o soluție pentru facturi mai mici la apă și canal. Asta deoarece apa nu vine singură pe conductă atunci când plouă, cum cred unii. E nevoie de stații de pompare și de epurare sau uzine de apă, care toate consumă energie electrică și gaz. Să mai socotim și că anul trecut inflația a fost de 15%, după ce, în ultimele luni din 2022, facturile AquaCaraș la curent au fost de aproape 3 milioane de lei lunar. În ciuda tuturor, prețul apei nu a crescut, iar pe viitor se vrea scăderea lui. Pentru asta, societatea vrea să monteze turbine pe aducțiunile de apă proprii și să instaleze panouri fotovoltaice. În acest sens, Filipescu se află astăzi la Ministerul Energiei, întrucât sunt disponibile finanțări pentru asemenea investiții.

În noul an, șeful AquaCaraș își dorește realizarea unei bune rețele de apă și canal. Concret, se vrea finalizarea contractului de la Reșița și treapta terțiară de la stația de epurare, finalizarea stațiilor de epurare de la Bocșa și Oravița și a uzinelor de apă de la Caransebeș și Băile Herculane. „Mulți dau cu pietre în AquaCaraș, după ce, anul trecut, a adus în județ 1 miliard de lei. Banii sunt la dispoziția primăriilor pentru a finaliza împreună lucrările rămase pe ISPA. Problema mare sunt constructorii. În trecut, au participat la licitații, au primit bani și nu au făcut mai nimic. Dar asta s-a schimbat. La sfârșitul anului trecut am dat înapoi Comisiei Europene bani pe care nu i-am cheltuit. Nu avem datorii la nimeni, cine muncește primește bani, dar nu înainte de a fi făcut ceva.”, afirmă Filipescu convins că, în doi ani, AquaCaraș va deveni societatea etalon a județului. Asta prin munca depusă deopotrivă de oamenii excepționali alături de care conduce societatea, dar și de angajații cărora le mulțumește pentru implicare.

Mai amintim și că, în perioada următoare, vor sosi în curtea societății 78 de utilaje necesare pentru lucrări și intervenții. Utilajele vor merge în diverse locații din județ pentru a putea deservi populația în mod cât mai prompt și eficient. De asemenea, societatea este deschisă dialogului cu cetățenii, pe viitor avându-se în vedere organizarea de întâlniri periodice cu aceștia.

JCS-Ionel Ivașcu