Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cele 86 de utilaje noi pentru operatorul judeţean de apă înseamnă şi angajarea de personal specializat, eforturile urmând să fie mult prea mari pentru societate. Există însă soluţii!

În cadrul unei discuţii purtate cu Gheorghe Filipescu, directorul AquaCaraş, pe tema celor 86 de utilaje noi, Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, s-a gândit la o modalitate prin care să vină în sprijinul operatorului de apă la capitolul angajaţi necesari.
„Aceste utilaje înseamnă totuşi un efort vizavi de personalul care le va deservi. Un număr atât de mare de utilaje astăzi, cu un număr mare de angajaţi care vor trebui să le deservească, poate că nu-şi vor găsi 100% acoperire. Şi atunci ce vom face? Dacă ţineţi minte, la DDJ, avem puşi ca nouă poziţie 13-14 angajaţi operatori de utilaje. Şi atunci, ce vom face? În aceste zone sensibile, probabil zona Moldova Nouă, vom face un parteneriat în sensul că pe unii din aceşti angajaţi – acum studiem problema asta – îi vom angaja la DDJ, îi vom detaşa pe bază de factură în aşa fel încât să împărţim costurile, şi vor face servicii şi pentru AquaCaraş – iar AquaCaraş nu va trebui să suporte întregul cost –, pentru că astăzi un cost cu un angajat este mai mare decât leasingul la un utilaj“. În acest fel, s-ar putea acoperi o parte din necesarul de angajaţi pentru utilajele noi, cu un cost mult mai redus decât cel pe care-l presupune angajarea de personal.

Potrivit preşedintelui CJ, AquaCaraş are şi posibilitatea de a lua utilaje în chirie, doar pentru perioada şi locaţiile unde este necesar. „Şi atunci, în anumite zone, AquaCaraş va închiria câteva ore, o zi, două zile, trei zile pe lună, patru zile, în funcţie de nevoi. De exemplu: la curăţarea părţii carosabile, vom lua utilaje, le vom închiria şi vom plăti un cost, o factură, vom acoperi o parte din costurile AquaCaraş, timp în care, atunci când lucrează utilajul cu omul nostru la AquaCaraş, noi facturăm practic pentru forţa de muncă pe care o punem la dispoziţie“, a încheiat Romeo Dunca.

Directorul AquaCaraş a acceptat deja propunerile preşedintelui Romeo Dunca, mai ales că ele înseamnă reducerea de cheltuieli şi eficientizarea activităţii companiei, obiective amintite mereu de Gheorghe Filipescu.

JCS-A.M.