Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – În ultimele zile, a circulat în spațiul public informația că cei de la AquaCaraș, pentru a-și eficientiza activitatea, ar vrea să taxeze apa de la fântânile publice pentru că se scurge în rețeaua de canalizare. Noua găselniță a operatorului de apă și canal a ajuns și la urechile primarului Felix Borcean, căruia nu i-a picat prea bine ideea ca municipiul să plătească pentru apa de la fântânile publice care se scurge în canalizare!

„Aud că marele AquaCaraș preconizează să ne taxeze și fântânile în sistem de canal. Păi are trebui să se bucure că există astfel de fântâni cu apă curată care le curăță rețelele. Dacă dumnealor doresc să lucrăm în maniera acesta, s-ar putea să ne stricăm relațiile, se poate și contrabalansa… cât contează apa aceea? Mai ales că unele sunt cu sistem de recirculare, iar restul se duc în canalizare”, a declarat edilul Caransebeșului.

Lucrurile par să se fi lămurit, totuși, după o discuție între Borcean și directorul general AquaCaraș, Gheorghe Filipescu. Cel puțin așa susține cel din urmă: „Eu am discutat cu domnul primar, ce fac eu în AquaCaraș nu înseamnă că se și întâmplă la nivelul orașului Caransebeș, eu îmi rezolv problemele interne ale societății. În speță, am făcut o inventariere a fântânilor și au apărut tot felul de alarmiști, <<Filipescu, vă contorizează, vă face…>>, cu toate că în toată țara, inclusiv la Reșița, acestea sunt contorizate. O să mai am o discuție cu primarul, să vedem cum contrabalansăm această problemă, eu sunt societate comercială, eu nu produc apă, eu o cumpăr. Încă o dată vă spun că nu am făcut-o să le contorizez, am făcut-o să le inventariez, și eu am șefi. Sunt 47-48 de fântâni. Noi de fapt am inventariat hidranții, pentru că cele mai mari probleme le avem cu hidranții, nu cu fântânile, în sensul că fiecare se duce, deschide hidrantul, îl lasă, vin pompierii și dau drumul la presiune, conductele fiind vechi, crește turbiditatea. Sau vine primăria, ia apă pentru frontul stradal să ude, dau presiune, se ard și vanele. Vreau să ținem sub control această problemă măcar până dăm în folosință uzina de apă. În concluzie, nu se tarifează”.

JCS-R.M.