REȘIȚA – Obligațiunile emise de Primăria Reșița urmează a fi listate pe Bursa de Valori București de la începutul anului viitor!
Primăria a atras de la investitori circa 8,7 milioane euro printr-un plasament privat de obligațiuni neimpozabile cu o maturitate de zece ani, la o dobândă formată din Euribor la șase luni plus o marjă fixă în funcție de interesul investitorilor, potrivit Ziarului Financiar. „Cadrul fiscal este acelaşi ca şi pentru titlurile de stat.“, a precizat Răzvan Raţ, CEO-adjunct al BRK Financial Group, brokerul care a intermediat operaţiunea.
Emisiunea de obligațiuni se bazează pe ratingul de oraș stabilit de Agenția Fitch din Londra. Ratingul este BBB-, identic cu ratingul României, Euribor la şase luni fiind cotat la 4,07% în 21 noiembrie, data finalizării plasamentului. Termenul limită fusese stabilit inițial pentru 17 noiembrie cu o țintă de 17,2 milioane euro, dar a fost ulterior prelungit, cu diminuarea pragului de succes. Debutul la Bursa de Valori București a obligațiunilor având simbolul RES33E este programat a avea loc la începutul anului viitor, evenimentul urmând să marcheze prima listare la BVB a unor obligațiuni municipale verzi.
Prin atragerea sumei, Primăria Reșița și-a propus să susţină planurile de dezvoltare ale oraşului, finanțarea constituindu-se, potrivit primarului Ioan Popa, ca „o sursă de acoperire a cheltuielilor neeligibile sau fondurilor suplimentare care ne vor fi necesare. Este o plasă de siguranță pe care am gândit-o dinaintea posibilității de fazare a unora dintre proiectele Reșiței.”
Astfel de obligațiuni (green bonds) sunt emise de entități publice sau private pentru a fi utilizate în proiecte climatice și de mediu. În general, sunt obligațiuni care vizează eficiența energetică, prevenirea poluării, agricultura durabilă, pescuitul și silvicultura, protecția ecosistemelor acvatice și terestre, transportul nepoluant, gestionarea durabilă a apei și promovarea tehnologiilor ecologice. Investitorii sunt atrași de acest tip de obligațiuni, deoarece permit o conexiune mai strânsă cu impactul social și de mediu pozitiv, iar pe de altă parte, însoțite fiind de stimulente fiscale pentru emitenți și investitori, devin mai atractive în comparație cu obligațiunile clasice.
JCS-Walter Fleck