CARAŞ-SEVERIN – Pentru fiecare familie de albine, apicultorii din judeţ vor primi un ajutor de 23,7 lei, termenul de depunere a documentelor fiind 26 noiembrie!
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Caraș-Severin, a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol“, care vine în sprijinul apicultorilor indiferent de forma de organizare juridică (PFA, II, IF).
Astfel, pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis prevăzut de prezenta hotărâre, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să aibă familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2021, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu“, respectiv Oficiul Judeţean de Zootehnie Caraş-Severin, să aibă stupine înregistrate/autorizate la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor la data depunerii cererii şi să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA. Solicitanții care nu dețin cod unic de înregistrare în RUI, înainte de solicitarea ajutorului de minimis au obligația obținerii acestuia de la APIA Caraș-Severin.
Solicitanții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, vor completa cererea de solicitare a ajutorului de minimis în funcţie de numărul de albine, cererea fiind însoţită de următoarele documente: o copie a BI/CI al solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal, o copie a atestatului de producător în cazul beneficiarilor, o copie a certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a BI/CI al împuternicitului persoană fizică, dovada unui cont activ în bancă sau în Trezorerie, copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a stupinei/stupinelor, eliberat de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană pe a cărei rază teritorială se desfăşoară permanent activitatea stupinei. Cererea, însoţită de documentele prevăzute, poate fi transmisă la centrul județean APIA Caraș-Severin şi prin mijloace electronice și/sau poștă/curierat. Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile trebuie să fie certificate „conform cu originalul“ de către solicitant.
În situaţia în care solicitantul deţine în exploataţie mai multe stupine care sunt situate în unități administrativ-teritoriale diferite, acesta va formula și depune o singură cerere la APIA, unde are domiciliul sau sediul social sau unde deține numărul cel mai mare de familii de albine. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, în anul 2021, în cuantum de 23,7 lei/familia de albine.
JCS-Nicoleta Moraru