Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ne referim la proiectul pe care Muzeul Banatului Montan (MBM) l-a câștigat în sesiunea de toamnă a anului trecut, cu începere anul acesta. Din discuția cu directorul MBM, Livia Magina, am reținut că proiectul „Apel la idei” îmbină munca specialiștilor cu cea a membrilor comunității locale. Rezultatul va fi o expoziție care se dorește vernisată cât de curând și pe care cei implicați o pregătesc încă din luna martie!

Zece membri ai comunității contribuie la expoziție cu câte un obiect din colecția proprie. Aceasta este marea noutate pe care proiectul o aduce pentru prima dată în România. Concret, este vorba despre o expoziție care va cuprinde obiecte din colecția tehnică a muzeului reșițean și din cea a Muzeului Tehnic Național „Dimitrie Leonida”. Colaborarea între muzee nu este o noutate însă, la expoziția aflată în pregătire, identificarea obiectelor și tot ceea ce înseamnă expoziția aparține celor zece reprezentanți ai comunității. Prin implicarea lor, proiectul este acum aproape gata, cei zece având și atribuția de a aduce și un obiect personal în cadrul expoziției. „Pentru a putea organiza această expoziție, membrii echipei au avut posibilitatea de a accesa cursuri de muzeografie și comunicare. Ceea ce este o experiență deosebită prin care putem înțelege că muzeografia e o meserie extraordinară și, pentru a reuși, e nevoie de timp, cunoștință și aptitudini pe care le câștigi de-a lungul timpului.”, s-a referit Livia Magina la expoziția gândită pentru Reșița, fără însă a exclude posibilitatea itinerării ei în funcție de feedback-ul pe care-l va avea.

Implicat în proiect, Andrei Bălbărău, fondatorul Muzeului Cineastului Amator, expune o paletă din lemn pentru modele mai mici de turbine Kaplan. Paleta a fost găsită la modelăria platformei Mociur și este expusă în cadrul colecției industriale a platformei, având în jur de 50 de ani.

Criticul de artă Ada Cruceanu participă cu un fier de călcat pe cărbune primit de la soacra sa care, la rându-i, l-a moștenit. „A fost fabricat în jurul anului 1935, producție Bocșa sau Topleț, cele două uzine care au produs asemenea obiecte în zonă. Nu mai e funcțional pentru că nu se mai închide bine, dar a fost folosit până la mijlocul anilor ‘60.”, am aflat de la doamna Ada.

Artistul fotograf Petre Dalea va expune un micrometru, aparat de precizie care măsoară la sutimi de milimetru. A fost fabricat în anii ‘70-’80, asemenea aparate fabricându-se și acum. Petre Dalea l-a cumpărat, l-a folosit ani buni, iar acum îl arată și altora.

JCS-Ionel Ivașcu