REŞIŢA – Caraş-Severinul face, zilele acestea, noi paşi în privinţa fondurilor de coeziune în materie de apă şi canalizare.Operatorul judeţean de apă a deschis săptămâna păşind cu dreptul în privinţa fondurilor structurale. Pe tapet au fost puse nu mai puţin de trei contracte. Luni, 28 ianuarie, la sediul AquaCaraş a avut loc şedinţa de deschidere a ofertelor depuse pentru Contractul de lucrări nr. 5 vizând construiri şi reabilitări în ceea ce priveşte construirea staţiei de epurare a apelor uzate din Caransebeş, a cărei valoare, fără TVA, se ridică la 29,27 milioane de lei.
Marţi, 29 ianuarie, au fost deschise ofertele pentru atribuirea Contractului de servicii de audit financiar pentru proiectul vizând modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din Caraş-Severin, a cărui valoare estimată este de 0,32 milioane de lei (fără TVA). Următorul contract pe listă este cel cu numărul 4, vizând construcţii şi reabilitări la staţiile de epurare din Oţelu Roşu, Moldova Nouă şi Băile Herculane, cu o valoare totală de 27,29 milioane de lei, fără TVA.
Deşi nu a făcut o precizare legată de numărul ofertelor depuse pentru fiecare dintre contracte, Adriana Almăjan, şeful pe marketing al AquaCaraş, a explicat că procedura îşi va urma cursul cu o evaluare, după care rezultatele vor fi încărcate pe SEAP. Aceasta a precizat că, în momentul de faţă, sunt pregătite caietele de sarcini pentru următoarele licitaţii. Trebuie spus faptul că numărul contractelor este ceva mai mare decât în cazul ISPA, fiind vorba despre 12.
Primul vizează construirea şi reabilitarea surselor de apă şi a staţiei de tratare a apei potabile la Reşiţa, Bocşa, Anina şi Oraviţa, iar cel de-al doilea urmăreşte aceleaşi obiective la Oţelu Roşu, Moldova Nouă, Caransebeş şi Băile Herculane. Construiri şi reabilităţi ale staţiilor de epurare sunt cuprinse în Contractul nr. 3 pentru Reşiţa, Bocşa, Anina şi Oraviţa, în cel cu nr. 4, pentru Oţelu Roşu, Moldova Nouă şi Băile Herculane, iar în cel cu nr. 5 pentru Caransebeş.
Reabilitarea şi extinderea conductelor de transmisie, reţelei de distribuţie şi canalizare sunt prevăzute la Reşiţa în Contractul nr. 6, Caransebeş şi Băile Herculane – în cel cu nr. 7, la Bocşa – în cel cu nr. 8, la Moldova Nouă – în cel cu nr. 9, la Oraviţa – în cel cu nr. 10, la Oţelu Roşu – în cel cu nr. 11, respectiv la Anina, în cel cu nr. 12.
Valoarea totală estimată, fără TVA, a celor 12 contracte care vor aduce (sau vor îmbunătăţi) reţele de apă şi canalizare în casele multora dintre noi este de 492.847.686 lei.
Antoniu Mocanu