Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Finalizarea lucrărilor la apă și canal în cele două cartiere reșițene întârzie. Oamenii au de suferit!

Cei care locuiesc la vale au apă din bazinele vechii rețele, unde apa se adună din izvoare și e distribuită prin cădere. Cei de la deal aduc apă fie de la izvoarele din zonă, fie o cară din alte părți. Este și cazul doamnei Odette Guran, locatară a cartierului Secu, la nr. 46A. „În iulie am fost înștiințați de AquaCaraș și de primărie să facem cereri pentru contractele de apă și canal. Am făcut cererile la AquaCaraș și ni s-a spus că vor lua legătura cu noi pentru a intra în posesia contractelor. Dar nu ne-a mai căutat nimeni”, ne-a spus doamna Guran, prezentă în redacția noastră.
Din spusele sale, am reținut că rețeaua de apă nu funcționează nici acum, chiar dacă o parte din contoare au fost deja instalate. Lucrarea este neconformă, iar rețeaua de canalizare n-a fost nici verificată și nici predată la primărie, după cum avea să afle doamna Guran după discuții repetate cu operatorul de apă și canal. De la primărie i s-a spus că verificările trebuiau efectuate de firma din Lugoj care execută lucrarea, însă aceasta așteaptă ca verificările să fie efectuate de o firmă din Craiova. Pe lângă toate acestea, drumul din cartier e distrus în urma lucrărilor. Iar doamna Guran nu este singura afectată de situație.

Lucrarea ar putea fi predată spre AquaCaraș luna aceasta… dacă nu apare vreo „surpriză”. La nr. 60, rețeaua trece la zeci de metri de blocul cu patru apartamente în care locuiește Ioan Tivadar, iar drumul distrus pune la grea încercare mașinile. La nr. 87, utilitățile sunt la câțiva metri de casa lui Marin Milaț. E însă „norocos” pentru că are apă din vechile bazine și poate folosi vechea instalație de canalizare. Vecinul său de la nr. 88, Iosif Hudac, are apa și canalizarea la poartă, însă cine va face și racordul? Întrebare aflată și pe buzele lui Virgiliu Mindiu, locuitor al cartierului Cuptoare, la nr. 25. „La noi au băgat doar canalizarea. De apă nu s-au ocupat pentru că trebuie să vină altă firmă. Rețeaua cât s-a executat e la 20 m de case. Racordarea ține de oameni, dar cum să sapi pe domeniul public?”, întreabă dl. Mindiu.

Sunt doar câțiva dintre localnicii cu care am discutat la fața locului, care sigur nu sunt singurii nemulțumiți. Despre cele semnalate de ei am discutat ulterior cu cei responsabili. Contoarele pe care doamna Guran le-a văzut instalate la o parte dintre localnici au fost puse de firma condusă de Ioan Crina, conform unei liste de solicitări primită de la primărie. „Au fost puse în jur de 100 de contoare celor care au solicitat asta, ceilalți n-au solicitat. Ulterior, am predat lucrarea noastră la AquaCaraș”, afirmă Ioan Crina.
În privința înștiințărilor primite de localnici în luna iulie, directorul AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, declară că societatea pe care o conduce a acționat în interesul oamenilor pentru a nu mai pierde timp după ce lucrarea ar fi fost gata. Numai că problema este la constructor, conform lui Filipescu. „Aceste lucrări în cartierele Secu şi Cuptoare sunt făcute de primărie pe programe de finanțare cu constructori care nu au predat lucrările. Primăria are de lucru cu constructorul. Această lucrare nu a fost preluată de noi și nu o putem prelua până nu e conform proiectului. Contractele cu beneficiarii vor intra în vigoare când vom prelua lucrarea”, ne-a declarat Gheorghe Filipescu.

Când va fi asta? Am încercat să aflăm de la Florin Cojocariu, administratorul firmei din Lugoj care execută lucrarea. Am aflat că lucrarea este gata, însă sunt proceduri de recepție care pot dura întrucât acestea nu au termen. „La o canalizare se fac inspecții video în care se vede panta, adâncimea, se fac măsurători. Când sunt gata, se predă filmarea la primărie și la AquaCaraș, iar noi anunțăm finalizarea lucrărilor”, ne-a declarat Cojocariu.

Din aceeași sursă, reținem că, pentru aceste filmări, firma sa a încheiat contract cu AquaCaraș, însă camera operatorului județean s-a stricat și a fost trimisă la reparat în Germania. În consecință, a fost contractată o firmă din Craiova, despre care Cojocariu spune că va veni luni la Secu pentru a continua filmările. „Dacă nu apar situații neprevăzute, în luna octombrie vom preda lucrarea”, a încheiat administratorul firmei lugojene.

În privința racordurilor la cele două utilități și a refacerii drumului, sunt întrebări pe care le-am transmis Primăriei Reșița și ale căror răspunsuri le așteptăm și noi.

JCS-Ionel Ivașcu