Caraş-Severin, Romania

SOCOL – Trei localităţi din Clisura Dunării beneficiază de finanţare europeană de milioane de euro.

În primăvară, la Socol ar putea demara lucrările cuprinse în cadrul proiectului integrat, de 2,5 milioane de euro, derulat pe Măsura 322 şi finanţat prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2007 – 2013. Mai exact, este vorba despre un proiect care, odată finalizat, va schimbă în bine viaţa locuitorilor din Clisura Dunării. Licitaţia pentru atribuirea lucrării a avut loc în 14 ianuarie, iar la ea au participat 12 firme. Conducerea primăriei ar putea primi un răspuns concret în privinţa câştigătorului într-o lună, singura condiţie fiind ca rezultatul final să nu fie contestat de nici unul dintre participanţi.

„Dacă lucrurile decurg aşa cum sperăm noi, fără nici un fel de probleme, atunci, din aprilie sau mai, constructorul s-ar putea apuca de treabă. Vor fi executate lucrări pentru realizarea sistemului de canalizare şi alimentare cu apă în localităţile Zlatiţa, Pârneaura şi Câmpia, se va construi un centru after-scool pentru elevi în comună, iar o parte din fonduri vor fi alocate pentru modernizarea primăriei. O altă componentă a acestui proiect integrat, cu valoare de 2,5 milioane de euro, este cea de conservare a patrimoniului natural Balta Nera. În acest areal natural nu avem voie să facem nici o construcţie, însă ni se permite să ridicăm, din lemn, două pontoane, foişoare şi băncuţe pentru turişti, cuiburi pentru păsările care-şi au habitatul în zonă, şi panouri informative”, ne-a declarat viceprimarul comunei Socol, Branco Isac.

„S-a reuşit executarea lucrărilor în proporţie de 40%. Am betonat platforma pe care urmează să fie amenajat terenul de sport, care este unul multifuncţional, pentru tenis de câmp şi fotbal. S-a realizat canalizarea, s-a montat fosa septică, şi s-a făcut şi alimentarea cu apă. Ne-au mai rămas vestiarele, montarea instalaţiei de nocturnă, împrejmuirea cu gard a bazei sportive, şi amenajarea unor locuri de parcare. Costurile acestui proiect se ridică la 595 de mii de lei, dar pentru că nu am primit decât o parte din această sumă, am fost nevoiţi să sistăm lucrările”, a concluzionat Branco Isac.

Roxana Bălan Nafiru