Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Implementarea proiectului va debuta cu scoaterea a 6,8 hectare de teren din Fondul forestier naţional!

Extrem de îndrăgită de reşiţeni până în 1989, Staţiunea turistică de interes local Secu, denumită generic „La Şură“, a decăzut treptat, elanul pentru modernizare şi dezvoltare fiind frânat în mare măsură de lipsa unor utilităţi de bază. Pe de-o parte căile de acces s-au degradat continuu, iar pe de altă parte nu a existat nicio perspectivă pentru introducerea reţelei de apă-canal, fără de care e imposibil de conceput derularea unor activităţi turistice legale, de cazare şi agrement, în proximitatea unei majore surse de apă potabilă.

Proiectul Primăriei Reşiţa, al cărui memoriu de prezentare a fost depus la APM Caraş-Severin, îşi propune să rezolve atât problema apă-canal, cât şi cea a accesului nemotorizat în staţiune, prin amenajarea unei piste pentru ciclişti, de 9,6 km, pe un traseu adiacent DJ 582 B. Întrucât lăţimea acestuia, conform actualului amenajament silvic, este de doar 6 metri, pentru introducerea conductelor, amenajarea pistei, rigolelor şi consolidării versantului, va fi necesară scoaterea din fondul forestier a unei suprafeţe de 6,8 ha. Cele două sensuri ale pistei de ciclişti (2×1,10 m) vor fi amenajate pe o singură parte a DJ 582 B, cea cu versantul, care urmează a fi consolidat. Din loc în loc vor fi prevăzute zone de promenadă, cu foişoare de lemn, băncuţe şi coşuri de gunoi.

În ceea ce priveşte sistemul de alimentare cu apă, acesta va fi racordat la reţeaua municipală de distribuţie, în zona Ştrandului Vechi. Un prim tronson de 2,1 km al aducţiunii va face legătura cu o staţie de repompare amplasată în zona barajului, al doilea, de 5,5 km având ca punct terminus gospodăria de apă din zona Ponton/Şură. Rezervorul de înmagazinare va avea o capacitate totală de 300 mc, pe toată lungimea de 2,3 km ai reţelei de distribuţie a apei potabile, pozată în paralel cu DJ 582 B, urmând a fi amplasaţi şi 14 hidranţi. Apele uzate vor fi transportate cu ajutorul a 4 staţii de pompare şi a 8 km de conducte de refulare către reţeaua de canalizare a municipiului Reşiţa.

Implementarea proiectului în valoare de aproape 50 de milioane de lei va dura 12 luni, începând cu data emiterii ordinului de ministru privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional a terenului menţionat.

JCS-Walter Fleck