REŞIŢA – Despre intenţia ministrului Sănătăţii de a desfiinţa Direcţiile de Sănătate Publică şi Casele de Asigurări de Sănătate Sorin Frunzăverde a declarat că „pare a fi un act descentralizator“, în timp ce directorul DSP Caraş-Severin, Dragoş Luca, nu a comentat, iar Tudoriţa Nicula, şefa CAS, a spus că este „o greşeală de tactică“.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat marţi că Direcţiile de Sănătate Publică şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate vor fi desfiinţate în următoarele zile. Nicolăescu a precizat că măsura desfiinţării respectivelor instituţii va aduce economii la buget. Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate. Declaraţiile au fost făcute la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România.
Legat de intenţiile ministrului Sănătăţii, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a precizat că „pare a fi un act descentralizator. În locul Direcţiei de Sănătate Publică sau a Inspectoratului Şcolar, cu zeci de posturi, poate fi un simplu birou în cadrul Consiliului Judeţean, cu doi-trei oameni, având în vedere faptul că atât spitalele cât şi şcolile au revenit consiliilor locale şi judeţene“.
Directorul DSP Caraş-Severin, dr. Dragoş Luca, a spus că „nu am primit nimic oficial, dar nici nu doresc să comentez aceste afirmaţii“. Pe de altă parte, în opinia preşedintelui – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, Tudoriţa Nicula, declaraţia ministrului vine ca o „greşeală de tactică“ şi că atribuţiile CAS legate de contractări, acreditări şi plăţi trebuie să intra în sarcina unei instituţii de profil.
„Nu văd în ce condiţii s-ar putea vorbi de o desfiinţare. Cine să primească toate atribuţiile Casei? E o idee ce bulversează angajaţii din sistem. Nu am primit nimic oficial şi aşteptăm lămuriri“, a precizat Tudoriţa Nicula.
În ceea ce priveşte medicii de familie, aceştia consideră că ideea ministrului nu le va afecta activitatea. „Am avut şedinţa de Colegiu unde s-a discutat şi cred că este o veste prost înţeleasă. Nici dacă rămâne un singur om în sistem nu poate interveni în munca medicului de familie. Dacă e adevărat, atunci este păcat de cei care îşi pierd slujba. Ar trebui ca ministrul să se ocupe de o lege care să stabilească normele contractului cu CAS. Am fost obişnuiţi să vedem şi paradoxuri mai mari, dar sper să nu ajungem la vreo intenţie prin care să se desfiinţeze funcţia de doctor“, a spus şi dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin.
Flavius Rotariu