Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Prefectul de Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a punctat evenimentele din 2013 şi a apreciat cum va fi 2014.

Pentru reprezentantul Guvernului în teritoriu, anul ce tocmai se încheie a fost, faţă de cel precedent, unul mai liniştit. „Nu a fost un an electoral şi, prin prisma activităţii Instituţiei Prefectului, au lipsit şi evenimentele pe care le-am avut la final de 2012 – ninsori şi coduri galbene, inclusiv în ziua alegerilor. Printre evenimentele importante în 2013, din păcate, am avut parte de explozia petrecută la blocul de pe Aleea Vlădeasa, după cea de pe Gugu, din 2012. Partea bună este că, pe final de an, Guvernul României, printr-un proiect de hotărâre a alocat fonduri pentru familiile afectate. Sunt ajutoare de urgenţă, deşi iniţial s-a dorit alocarea directă pentru refacerea blocului. Ancheta socială efectuată de Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (pentru care le mulţumesc) s-a derulat rapid şi bine, pentru ca Guvernul să ia în calcul sumele. Banii intră în contul familiilor respective şi, dacă teoretic fiecare poate să face ce doreşte cu ei, rugămintea mea, sfatul meu, dorinţa mea este ca acei bani să fie folosiţi pentru refacerea structurii de rezistenţă a blocului de pe Aleea Vlădeasa”, a precizat prefectul.

În privinţa unor obiective pe care nu ar fi reuşit să le atingă în acest an, prefectul de Caraş-Severin a amintit că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce, nu există lucruri nerealizate.

„Mi-aş fi dorit, chiar dacă acestea nu depind de Instituţia Prefectului, ca unele lucruri să se fi întâmplat, cum ar fi soarta UCM Reşiţa. Aş fi vrut ca munca să fi început încă din acest an, să fie comenzi şi întreprinderea – fanion a municipiului să meargă bine”. Anul viitor va fi unul plin şi va aduce, în opinia prefectului, mai multe lucruri.

„2014 va fi un an altfel, în sensul că vor fi alegeri, s-ar putea să fie şi un referendum (pe final de an 2014) care va modifica Constituţia şi se va ajunge la multdiscutata regionalizare despre care se va putea vorbi în 2015. Sper să nu avem probleme cu ninsorile, deşi, din acest punct de vedere suntem asiguraţi – atât cu materiale antiderapante, există contracte la secţiile de drumuri naţionale, la fel pentru cele judeţene – şi nu mi-aş dori problemele aduse de precipitaţii abundente”, a mai amintit reprezentantul Guvernului în teritoriu. Dorinţele personale pe care prefectul Hurduzeu le are ţin de sănătate, iar cele profesionale sunt legate de judeţ.

„Ştiu că în acest an primăriile s-au confruntat cu mari probleme legate de partea financiară, au datorii, investiţii începute şi neterminate din lipsa finanţării. Ministerul Dezvoltării a făcut o analiză şi s-a decis ca, de anul viitor, toate proiectele cu un grad de realizare de peste 70% vor fi finalizate. Doresc şi eu asta, doresc ca bugetul alocat să crească, doresc ca întreprinderile cărăşene să aibă comenzi, pentru că una dintre principalele probleme este lipsa locurilor de muncă. Dacă aceste lucruri vor fi realizate, dacă vin investitori, judeţul Caraş-Severin va avea de câştigat. A fost un an în care, pe lângă reorganizarea Direcţiei Finanţelor, au fost acţiuni ale instituţiilor statului legate de combaterea evaziunii fiscale. Vreau ca încasările la bugetul de stat să fie mai mari, ca agenţii economici să respecte legea, şi astfel va fi mai bine pentru toţi. Şi mai doresc ca toţi cărăşenii, toţi românii, să aibă sărbători fericite şi liniştite”, a mai amintit prefectul de Caraş-Severin.

Flavius Rotariu