Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Iar cei mai câştigaţi, spune preşedintele Cooperativei „Prisăcarii Hercules“, sunt apicultorii care nu au stat la vatră, ci s-au mutat din loc în loc, în funcţie de prognoza meteorologilor.

Vara aceasta nu a fost deloc săracă în precipitaţii, în anumite zone ploile căzând aproape zilnic. Chiar şi aşa, albinele au găsit polen şi au dat miere. Nu toate, ci numai cele ale apicultorilor care au făcut pastoral şi care au pus mare preţ pe spusele celor de la „Meteo“. „Cine a făcut pastoral şi s-a mişcat rapid a obţinut şi producţii bune. Adică, după primul şi al doilea cules la salcâm am obţinut o medie de 18-20 de kilograme pe familia de albine, iar producţiile care au urmat, cele de la munte, zmeura şi teiul, au fost asemănătoare. În schimb, cei care au rămas la vatră, au obţinut miere mai puţină, pentru că vremea nu i-a ajutat. De fapt, în toată această poveste, meteorologii au jucat un rol important, deplasările în pastoral făcându-se după prognozele acestora“, spune Ioan Bărbuţ, preşedintele Cooperativei Apicole „Prisăcarii Hercules“.

Bărbuţ mai spune că spre deosebire de 2017, când salcâmul nu s-a făcut mai deloc, anul acesta apicultorii au obţinut producţii bune la toate sortimentele de miere. Cel mai bine a mers la tei, unde s-au obţinut 20 de kilograme pe familiile de producţie, mai explică preşedintele Cooperativei „Prisăcarii Hercules“: „Cam tot atât s-a obţinut şi la salcâm, cu menţiunea că cele 20 de kilograme pe familie s-au obţinut după cele două culesuri, în cazul meu, salcâmul 1 l-am făcut în Mehedinţi, iar salcâmul 2, la noi în Caraş-Severin, la Cornereva“.

Legat de preţul mierii, acesta a scăzut, comparativ cu 2017. „Anul trecut s-a făcut mai puţin salcâm, iar preţul a fost de 18 lei, în timp ce anul acesta este 17 lei. La tei a fost 13 lei, acum nu cerem pe kilogram mai mult de 12 lei. La polifloră preţul este de 9 lei, în timp ce anul trecut ceream 11 lei. Deci, toate sortimentele de miere au dat înapoi la preţ. Dar nu ne plângem, căci vânzările merg bine, iar comenzile curg“, a concluzionat preşedintele Cooperativei „Prisăcarii Hercules“, care mai numără în prezent 117 membri.