Caraş-Severin, Romania

ANINA – În iunie 1773, pe actualul teritoriu al Aninei ajungeau primele familii de colonişti austrieci. Pentru „Anina 250“, administraţia locală a pregătit mai multe acţiuni dedicate acestei aniversări marcate azi, 24 iunie, de Sânziene, când oraşul îmbrăcă haine de sărbătoare!

Mica localitate din Banatul Montan, aflată la 36 de km de Reşiţa, aniversează 250 de ani de când primele familii de colonişti austrieci au venit aici, întemeind colonia muncitorească Steierer-Dorf, ulterior Steierdorf. Sursele istorice arată că pe 25 iulie 1774 este oficiată prima căsătorie în nou înfiinţata localitate, iar pe 1 ianuarie 1775 se naşte primul copil în colonia Steierer-Dorf. 1786 este anul începerii construcţiei primei biserici romano-catolice şi a primei școli din localitate, iar şase ani mai târziu, în 1792, începe activitatea de minerit în Steierdorf-Anina.

Administraţia locală din Anina a pregătit mai multe activităţi dedicate acestui eveniment aniversar. Începând cu orele 12.45, manifestarea debutează cu parada pompierilor voluntari şi a fanfarei din Anina pe traseul remiza pompierilor-Biserica Romano-Catolică din Steierdorf. La orele 13.00 este programată deschiderea oficială a manifestării „Anina 250“, un scurt istoric al localităţii, sfinţirea crucii şi a primei case, apoi vizitarea Şcolii Gimnaziale Nr.2 din Steierdorf. De la orele 14.30 este programat, la Casa de Cultură Steierdorf, un spectacol cu dansuri populare germane, muzică populară şi dansuri populare româneşti interpretate de membrii Ansamblului „Doina Aninei“, precum şi un program susţinut de Fanfara „Casa Muzicii“. Manifestarea se va încheia cu un Te Deum la Biserica Ortodoxă „Sfinţii Constatin şi Elena“ din Anina.

JCS-Nicoleta Moraru