Caraş-Severin, Romania

Se pare că, iremediabil, soarta Aninei se leagă de bogăţiile subterane. Chiar dacă mineritul ţine acum de trecut, subsolul din această zonă nu încetează să ofere noi comori, unele prea puţin cunoscute.

Pe data de 2 septembrie 2009, în carierele Ponor şi la puţul Reitz din Steierdorf a avut loc o nouă etapă a Simpozionului Internaţional de Geologie. Primarul Aninei, Gheorghe Neicu, a primit o delegaţie condusă de către dr. Mihai Popa, delegaţie din care au făcut parte numeroşi profesori de la universităţi renumite din România, Irlanda, Polonia, Japonia, China, Thailanda, Maroc, Ungaria şi Cehia.

Oaspeţii au putut vizita „moştenirea geologică a Aninei”, după cum spunea dr. Popa, ce se întinde pe o distanţă de 10 km. Călătoria a început în cariera Ponor, unde au putut fi cercetate exemplarele de floră fosilă (inclusiv „pădurea” de ferigi), dar şi de faună (cochilii, cefalopode, etc) din perioada jurasică. Acest sit este unic pe continentul european, locuri asemănătoare mai fiind descoperite până acum doar în alte trei locuri de pe glob – în Africa de Sud, Argentina şi Arizona (SUA).

La puţul Reitz au fost vizitate o serie de tunele săpate de animale, tunele studiate de câţiva ani de către profesorii Popa şi Kedzior (Polonia). Conform celor doi profesori, se pare că acestea ar fi fost săpate de către o specie de dinozauri pitici, de mărimea unei pisici, animale cu un comportament de grup.

În urma acestui simpozion, s-a decis, pe lângă conservarea acestui patrimoniu, demararea unor noi proiecte de cercetare pentru punerea în valoare a comorilor unice de sub Steierdorf.

Nina Curiţa