Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Fost candidat pentru fotoliul de primar al Oraviţei şi consilier local de peste 20 de ani în administraţia orăviţeană, Liviu Almăşan (Pro România) a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională pentru Integritate!

De fapt, ANI a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 19 aleși locali, Liviu Almăşan fiind singurul din Caraş-Severin.

Agenția anunță că s-ar fi emis aproape 600 de facturi către Primăria Oraviţa în perioada 2016-2020 din partea unor societăți în cadrul cărora Liviu Almășan deținea calitatea de asociat, iar administraţia locală ar fi plătit aproape 990.000 de lei către două societăți în care consilierul local avea calitatea de asociat. Practic, funcţia de consilier local şi cea de asociat sunt incompatibile, potrivit ANI.

„În perioada exercitării mandatului de consilier local 2016 – 2020, două societăți comerciale în cadrul cărora persoana evaluată deține calitatea de asociat au emis un număr de 591 facturi fiscale prin care au furnizat produse în valoare totală de 989.679 lei, către UAT Oravița și instituțiile din subordine, încălcând astfel prevederile art. 90, alin. (1) din Legea 161/2003“, se arată în decizia Agenţiei.

Liviu Almăşan a declarat că a trimis către ANI toate clarificările cerute de-a lungul timpului. În 2020, în campania pentru alegerile locale, Liviu Almăşan spunea că în cei 20 de ani de consilier local în cadrul administrației publice locale orăvițene a învăţat că „este cu totul diferită administrarea unei primării, față de o societate comercială. Deși am avut și peste 300 de oameni în subordine, în domeniul administrației gestionăm banii oamenilor și trebuie să fim atenți cu orice ban cheltuit. La firmă poți să câștigi, poți să pierzi, sunt banii tăi. La primărie, nu ne putem permite să pierdem banii oamenilor“.

JCS-Nina Curiţa