Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La nivelul judeţului s-a constituit comisia tehnică pentru organizarea referendumului din 29 iulie a.c. şi au fost numerotate cele 364 de secţii de votare de pe raza Caraş-Severinului, mai multe decât cele de la alegerile locale, când au fost 357.

Au fost înfiinţate în plus trei secţii la Caransebeş, două la Reşiţa, şi câte una la Cornereva şi Anina. Secţiile de votare au doar preşedinte, nu şi locţiitor ca la alegerile locale. La sfârşitul săptămânii trecute au fost aduse în Caraş-Severin şi cele 309.014 buletine de vot ce vor fi preluate sâmbătă de preşedinţii fiecărei secţii.

„Aş vrea să-i asigur pe toţi cetăţenii judeţului de faptul că acest referendum va fi organizat în condiţii de transparenţă; dorinţa noastră este să fie organizat impecabil. Au fost sesizări în unele judeţe legate de reţinerea cărţilor de identitate, dar legea prevede că interzicerea dreptului de a vota se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi vom lua măsuri pentru ca astfel de lucruri să nu se întâmple şi la noi. Fac apel la cetăţeni să se prezinte la vot, pentru că este dreptul lor, şi trebuie să voteze cum le dictează conştiinţa“, a precizat prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Astfel, procesul electoral se va desfăşura între orele 7.00 şi 23.00. Secţia de votare poate funcţiona cu minimum patru membri, inclusiv preşedintele. „De data aceasta, cetăţenii pot vota în orice localitate din ţară, cu precizarea că, cei care votează în localitatea de domiciliu, trebuie să o facă la secţia la care sunt arondaţi“, a amintit subprefectul Anton Paulescu.

Potrivit inspectorului şef al IPJ Caraş-Severin, Grigore Stolojescu, în judeţ nu au fost identificate situaţii de risc în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea referendumului.

„Nu am fost sesizaţi şi nici nu am semnalat vreun incident în acest sens. Pentru protecţie, secţiile de votare au fost repartizate astfel: 187 la poliţie, 65 la jandarmerie, 45 la poliţia de frontieră şi 67 la ISU. Au fost alocate efective însemnate – 276 de poliţişti, 108 jandarmi, 90 poliţişti de frontieră şi 134 lucrători de la ISU“, a mai precizat şeful poliţiei cărăşene.

La nivelul IPJ au fost constituite 19 echipe cu 92 de poliţişti destinate cercetării oricărei sesizări privind procesul de votare, existând şi 19 rezerve de intervenţie cu 94 de poliţişti şi 81 de jandarmi pentru ordinea şi siguranţa publică. În ziua referendumului, pe drumurile judeţului vor acţiona 16 filtre cu 64 de poliţişti rutieri pentru prevenirea şi combaterea eventualelor tentative de turism electoral.

Precizări tehnice a făcut şi Nicolae Amzoi, directorul filialei Vest a Autorităţii Electorale Permanente: „Cei care sunt internaţi în spitale sau în instituţii de ocrotire socială îşi exprimă dreptul de vot pe baza unui tabel pe care îl întocmeşte conducătorul instituţiei respective şi care are obligaţia ca, în intervalul orar 18.00-20.00 a zilei de dinaintea scrutinului, să-l adreseze secţiei pe raza căreia se află instituţia. Se va vota şi cu urna mobilă, pe bază de cerere adresată la o oră rezonabilă. La referendumul din 29 iulie sunt înscrişi, pentru judeţul Caraş-Severin, 280.765 de alegători cu drept de vot“.

Flavius Rotariu