Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Decesul unui copil din Moldova Nouă a alertat autorităţile care au demarat cercetări amănunţite.

Un copil în vârstă de un an şi patru luni a decedat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara după ce a trecut prin spitalele de la Moldova Nouă şi Reşiţa, primind diagnostice diferite. Potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, copilul a fost internat sub 24 de ore la Spitalul orăşenesc din Moldova Nouă, după care a fost adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa cu sindrom febril şi stare comatoasă, fiind trimis cu elicopterul la unitatea sanitară de specialitate din Timişoara.

„Copilul a murit la Timişoara după ce a fost trimis acolo în stare toxico-septică. Existau la început zvonuri că ar fi fost vorba despre un virus, mai ales că simptome similare le-ar fi avut şi alţi membri ai familiei. Nu aveam dovada că ar fi fost vreo stare infecţioasă. Potrivit legii, clinica de pe malul Begăi era obligată – dacă acel caz era de natură epidemiologică, infecto–contagioasă – să ne raporteze cazul. Faptul că existau simptome similare nu certifică un caz viral, ci poate duce şi cu gândul la consumul unor alimente“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Autopsia a arătat că, cel mai probabil, este vorba despre un caz de encefalită, afecţiune care nu pune în pericol membrii familiei. Cu toate acestea, DSP a demarat o anchetă epidemiologică. „Cu toate că nu am fost notificaţi în scris, aşa cum era normal, am luat legătura cu toate unităţile sanitare vizate, precum şi cu familia şi cei apropiaţi. Dar asta nu înseamnă risc epidemiologic, ci dorim să eliminăm orice suspiciune. Cât despre contagiune, nu se poate pune problema în asemenea cazuri“, a mai adăugat dr. Luca.

Adaugă comentariu