CARAŞ-SEVERIN – Prognosticul, optimist de altfel, aparţine celor două asociaţii, WeWilder şi WWF România, care au implementat proiectul de reintroducere în natură în zona Armenişului a zimbrilor!
Proiectul implementat de cele două ong-uri în pădurile din Munţii Ţarcu de circa 8 ani îşi arată acum pe deplin roadele. Anul acesta se vor naşte circa 20 de pui de zimbru, dar asta nu e totul. Reîntoarcerea zimbrilor în natură sporeşte biodiversitatea locală, reface sănătatea naturii şi poate fi de asemenea şi o sursă de venituri pe termen lung pentru oamenii locului.
„Mișcarea WeWilder a pornit de la zimbrii selectați din grădini zoologice din toată Europa pentru a fi redați sălbăticiei. Din 2014, când a început proiectul, și până acum, populația de zimbri care cutreieră dealurile din zona Armenișului a crescut la peste 100 de exemplare. În ultimii ani, noi generații de zimbri s-au născut chiar aici, în pădurile noastre de fag. Anul acesta, ne așteptăm să se nască în jur de 20 de pui de zimbru. Reîntoarcerea lor în ecosistem sporește biodiversitatea locală. Apetitul zimbrilor pentru iarbă, scoarță de copac și puieți creează culoare de acces și hrănire pentru alte erbivore mai mici, cum ar fi căprioara, cerbul, mistrețul. Pe urmele lor vin carnivorele mari: ursul, lupul și râsul. Și creaturile mici prosperă de pe urma lor: insectele se hrănesc din lăsătură și lemnul doborât de zimbri, într-un proces de reciclare a substanțelor nutritive în mediu. La rândul lor, cele peste 89 de specii de păsări prezente în zonă se hrănesc cu aceste insecte. Amfibienii găsesc oaze de hidratare în băltoacele formate după ploaie în urmele de copite lăsate de zimbri. Diversele specii de plante se răspândesc pe arii mai mari, pe măsură ce zimbrul le poartă semințele în blana sa.
Contribuția zimbrilor este neprețuită pentru diversitatea genetică a locului. Cu cât ea este mai mare, cu atât speciile de animale și plante devin mai rezistente și mai prospere. Refacerea stării de sănătate a naturii reduce efectele încălzirii globale și poate crea venituri pe termen lung pentru comunitățile locale“, au arătat reprezentanţii WeWilder.
Asemeni proiectului derulat în comuna Armeniş, cunoscuta publicaţie The Guardian a scris zilele trecute un amplu articol despre importanţa reîntoarcerii zimbrilor sălbatici în pădurile din Regatul Unit.
JCS-Nicoleta Moraru
Foto-Vitalie Brega