Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Piese din istoria industriei locale, expuse în incinta Centrului Universitar UBB Reșița!

Fundația Comunitară „Banatul Montan”, prin granturile „Reșița 250” oferite de primărie, a invitat comunitatea să propună proiecte care să fie realizate. Muzeul Cineastului Amator (MCA) a venit cu două idei. Una a fost aceea de a amplasa un bătrân motor în curtea centrului UBB. Motorul datează din anul 1929 și, până de curând, a „locuit” într-un depozit de la subsolul corpului E al Centrului Universitar UBB din Reșița. Oameni inimoși l-au scos la lumină și l-au amplasat în curtea instituției. Postamentul din metal a fost realizat de TMK Reșița în doar două zile, după care motorul a fost așezat pe postament cu sprijinul Primăriei Reșița. Cea de-a doua, realizarea unei expoziții permanente cu fușăraie. Ambele s-au concretizat marți, 21 decembrie.

„Motorul putea acționa strunguri sau alte mașini din cadrul uzinei. Se prezintă în stare bună, nu l-am sablat și nu l-am vopsit. Dacă rugina nu l-a afectat și dacă vopseaua e cea originală, poate e mai bine să-l lăsăm așa. Este în lucru un «acvariu» din plexiglass, care va veni deasupra, plus plăcuțe cu informații despre motor”, am aflat de la Andrei Bălbărău, fondator MCA.

Expoziția de fușăraie reunește obiecte decorative, produse utile în gospodărie ori obiecte de cult pe care meșterii din uzină le fabricau pe cont propriu, adesea fără știrea șefilor. Anul trecut, la noaptea muzeelor MCA a organizat o expoziție on-line cu fușăraie. Anul acesta, inițiativa primăriei a aprins dorința MCA de a face o expoziție permanentă. „La începutul anului, am invitat cetățenii care vor să doneze sau să împrumute fușăraie. Sunt expuse peste 120 de piese. Avem însă și altele pe care vrem să le expunem în viitor. Pentru asta va trebui să achiziționăm și alte vitrine ca să mărim expoziția”, ne-a spus Andrei despre prima expoziție de acest gen din țară, care poate fi vizitată gratuit.

Fiecare exponat reprezintă o amintire de care donatorilor le e greu să se îndepărteze dar care, fiind expusă, e pusă mai bine în valoare. Doamna Mariana Troner își amintește cu drag despre veioza în forma unui OZN pe care soțul său a realizat-o de dragul copiilor. Criticului Ada Cruceanu i-a rămas în suflet carcasa de obuz transformată în scrumieră cu care se juca în casa bunicilor. Petre Dalea își amintește capacele de roți de Dacie fie turnate, fie realizate din tablă, schimbătoarele de viteză, machetele pe care le făceau muncitorii din uzină. Expoziția de la UBB rămâne deschisă tuturor celor care dețin fușăraie și doresc să le doneze sau să le împrumute.

JCS-Ionel Ivașcu