Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Oamenii legii nu vor mai scrie procesele verbale cu pixul, fapt ce va înlătura anularea documentelor din cauza actualelor posibile erori de redactare. Sistemul va ajuta la găsirea mai rapidă a autovehiculelor furate, a celor urmăriți sau implicați în comiterea de fapte penale!

Amenzile aplicate de polițiști, care au culminat mai ales în perioada pandemiei, au transformat oamenii legii în veritabile unelte de scris, copiatoare de documente, pentru completarea proceselor verbale. Treaba va fi mult simplificată pentru cei de la Rutieră, dacă e să ne luăm după un proiect prezentat de Poliția Română.

Legat de informațiile apărute pe această temă, Poliția județului a transmis câteva precizări. Inițiativa nu este chiar nouă, întrucât în 2021, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Rutieră, a semnat cererea de finanțare pentru accesarea unui proiect cu finanțare europeană, „Dezvoltarea unui sistem mixtmobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie“.

În cadrul acestuia, vor fi achiziționate, printre altele (drugteste, aparate radar, imprimante, autospeciale), 4.000 de tablete. Acest proiect își propune dezvoltarea unor sisteme digitale de preluare a informațiilor din trafic și integrarea altor componente specifice muncii operative.

„Sistemul POLGIS, ce va fi instalat pe cele 4.000 de tablete, va permite preluarea datelor de pe drumurile publice (informații despre infrastructura rutieră), dezvoltându-se  astfel un mecanism digital eficient de colectare/furnizare a informațiilor din trafic, care să asigure valorificarea într-o manieră completă și corelată a datelor, pentru creșterea siguranței rutiere. Sistemul va permite interconectarea mai multor factori implicați în domeniul siguranței rutiere, dar și semnalarea aspectelor neconforme din trafic, atât către conducătorii auto, cât și către entități cu atribuții în domeniul de administrare a drumurilor. Acesta va putea comunica, prin componenta Infotrafic a Poliției Române, cu platformele mobile utilizate de conducătorii auto, în vederea previzionării evenimentelor din trafic și optimizării rutei, în cazul obstrucționării traficului (evenimente rutiere, alunecări de teren, evenimente publice, transporturi agabaritice). Sistemul de ABATERI MOBILE va permite conectarea cu bazele de date naționale ale Poliției Române, întocmirea documentelor specifice activității de constatare a contravențiilor, printarea acestora și stocarea automată în bazele de date și integrarea cu Titlul de Creanță Electronic. Pe tabletă vor fi instalate bazele de date de interes ale Poliției Române, în care se vor regăsi persoanele date în urmărire, autovehicule sustrase sau implicate în comiterea de infracțiuni. Astfel, se va digitaliza procesul de identificare a elementelor infracționale, aducând un aport considerabil pentru combaterea criminalității!“, transmite IPJ.

JCS-A.M.