CARAŞ-SEVERIN – În vizorul Ambulanței se află podul „Maria Theresa“ de la Grădinari, cunoscut ca și „podul turcesc“, vechi de peste 300 de ani!
Proiectul, implementat de Asociația Prin Banat în județele Caraş-Severin şi Timiş, a fost inițiat în 2016 de Asociația Monumentum şi se derulează în cele două judeţe din 2021. Proiectul își propune să restaureze obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps, lucrările de punere în siguranţă fiind realizate cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunităților locale, sub supravegherea și îndrumarea specialiștilor.
Anul trecut, pe agenda voluntarilor a fost Turnul de alimentare al furnalului de la Bocşa: „Anul trecut o bună perioadă de vreme am petrecut-o în Bocșa Montană, în jurul fostului Turn de alimentare al furnalului (cod LMI CS-II-m-B-11037), însă în județ sunt peste 800 de monumente istorice, 329 dintre acestea fiind monumente de arhitectură. Din păcate, mare parte dintre ele necesită intervenții de punere în siguranță urgentă.“
De curând, cei de la Asociaţia Prin Banat au ajuns în comuna Grădinari, unde „podul turcesc“, cunoscut şi sub denumirea de podul „Maria Theresa“, a atras atenţia echipei de proiect, având în vedere starea de degradare în care acest obiectiv se află: „Puține clădiri pot avea valoare simbolică la fel de mare ca podurile, punți între comunități, valori, oameni și… epoci, în cazul acesta. Ridicat de un pașă, reconstruit de o împărăteasă și neglijat recent, acest monument învăluit de legende a purtat pe arcele sale de cărămidă pașii și poveștile a nenumărați oameni de-a lungul a cel puțin trei sute de ani. Astăzi, având în vedere starea precară a <<podului turcesc>> din Grădinari, cunoscut și ca <<podul Maria Theresa>>, nu putem să nu atragem atenția asupra faptului că monumente valoroase nu sunt doar palatele strălucitoare sau bisericile impunătoare, ci și clădirile care sunt martori tăcuți și discreți de pe care se înalță secole de memorie.“
JCS-Nicoleta Moraru