La nivelul ţării noastre, la fel ca în toate ţările dezvoltate, există un fond de solidaritate la care cotizăm cu toţii şi de care beneficiază fiecare dintre noi atunci când are nevoie.
Ei bine, în Caraş-Severin încă există persoane care consideră că pot beneficia de serviciile medicale de urgenţă după bunul lor plac, chiar şi pentru o banală durere de cap. „Trebuie schimbată în primul rând percepţia asiguratului despre ce înseamnă urgenţa medicală. Trebuie ca cetăţenul care face un apel la 112 să fie responsabil pentru fapta sa, cetăţenii au drepturi dar şi obligaţii“, spunea Florin Firca, directorul medical interimar al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin.
Şi totuşi, dacă este o problemă care se cunoaşte atât la nivel de judeţ cât şi la nivel de ţară, Jurnal CS l-a întrebat pe medicul Firca de ce aceia care comit astfel de fapte nu sunt sancţionaţi? „Aţi pus degetul pe rană. Din păcate nu a fost nimeni sancţionat. Acum doi ani, la ameninţarea cu bombă de la Caransebeş a fost identificat minorul care a făcut apelul, iar părinţii au fost amendaţi. Însă chemările false încă există“, a mai spus Firca. Iar toate aceste deplasări făcute de „pomană“ le plătim toţi!
Anca Preda
[email protected]