Am ajuns sa protejam ciorile - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Directorul AJVPS Caraş-Severin se arată indignat de modul în care sunt adoptate unele acte normative de profil.

Deşi există prevederi legale care limitează circulaţia câinilor ciobăneşti sau a celor fără însemne prin pădure pentru a nu dăuna vânatului, acestea nu sunt respectate de proprietari. Mai mult, există anumite categorii de animale, în general răpitoare, mici şi mari, a căror înmulţire rapidă a dus la o scădere a efectivelor unor categorii de vânat.

„Am ajuns să protejăm şi ciorile, în condiţiile unei legislaţii care este stufoasă dar, în acelaşi timp, nu lămureşte multe aspecte. Din punctul de vedere al administratorilor fondurilor de vânătoare, nu văd beneficiile protejării unor specii care s-au înmulţit excesiv şi creează pagube. Intrăm în prohibiţie exact în perioada în care ciorile îşi depun ouăle şi clocesc – momentul în care se poate combate creşterea lor ca număr. Atât primari cât şi agricultori ni se adresează pentru a-i ajuta“, ne-a declarat Mircea Ciobanu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Caraş-Severin.

Pe de altă parte, niciun vânător nu-şi doreşte să cheltuie bani pentru echipament şi cartuşe pentru a trage după ciori – păsări care nu reprezintă vreun trofeu. Autorităţi locale din mai multe oraşe ale ţării au utilizat metode diferite, unele de-a dreptul originale de a îndepărta stolurile de ciori. „Cea mai bună metodă, deja dovedită, este distrugerea cuiburilor. Unii primari apelează la noi, alţii la alpinişti utilitari, însă rezultatul se obţine cu ceva cheltuială“, a mai adăugat Ciobanu.