Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Decizia oarecum contradictorie a fost luată în ședința Consiliului de Administrație (CA) al Spitalului Județean, de miercuri, 30 martie, care a căpătat note dramatice atunci când, după o serie de elogii aduse de președintele CA managerului Alina Stancovici, „cu părere de rău“, Paul Purea a propus revocarea acesteia, sub presiunea legii!

Lucrurile ar fi stat altfel, dacă Alina Stancovici nu și-ar fi asumat, prin semnătură, obligațiile din contractul de management, și dacă ar fi fost mai drastică și ar fi făcut schimbări, crede medicul Paul Purea, care a apreciat meritele managerului SJUR, investițiile realizate, reabilitările, dotările, dar a reproșat faptul că pacienții de la Reșița încă trebuie să-și golească buzunarele pentru medicamente, deși sunt internați.

Mai mult decât atât, potrivit unei anumite litere Q dintr-un articol de lege, Consiliul de Administrație se vede obligat să propună revocarea managerului, în cazul în care eșalonarea datoriilor nu este respectată. Mai ales că, din spusele președintelui CA, Consiliul Județean l-a mai avertizat o dată că dacă nu ia decizia corectă va trebui să-și asume. În cazul SJUR, „nu poți să-ți asumi, când e vorba de 6 milioane și ceva, și când ai județul cum îl ai. Păi eu nu pot să-mi asum că nu fac chestia asta, când legea îmi cere mie să fac chestia asta“, declara Paul Purea, care a precizat că datoriile Spitalului Județean au ajuns la 20,4 milioane de lei, din care 15 milioane sunt arierate: „La nivel de țară, niciun spital județean n-am întâlnit decât cu arierate zero. În contract erau 5,8 milioane anul trecut și 5,8 milioane acum. Din care a acoperit doar un milion. (…) A fost o zi foarte grea, poate cea mai grea din ultimele două decenii, privindu-mă pe mine, pentru că a trebuit să luăm o hotărâre care nu ne face plăcere nimănuia dintre noi. Dar a fost o hotărâre, aceea de propunere de revocare a managerului Spitalului Județean de Urgență Reșița, dna doctor economist Alina Stancovici, după analiza activității manageriale din anul 2021, conform legii. Analiză care se face întotdeauna între 1 martie și 29 aprilie a anului următor, și care este foarte documentată și care legal ne obligă într-un fel pe noi, Consiliul de Administrație, de a face propunere de eventuală revocare din funcția de manager al spitalului, din cauza unui punct nevralgic stipulat în Legea 95/2006 privind Reforma în sănătate, prin care se stipulează că propunerea se face la neîndeplinirea sau nerespectarea graficului de eșalonare și de reducere a cheltuielilor spitalului, a datoriilor curente. În sensul că dna manager și-a asumat, prin contractul de management din 2020, această eșalonare și reducere a datoriilor spitalului. Ori în decursul celor 18 luni cât dna manager a fost la conducerea spitalului, s-au redus cheltuielile cu un milion, în moment ce CJ a alocat din propriul buget circa 9 milioane și ceva de lei în bugetul spitalului. Ceva se întâmplă la acest spital județean“.

Purea crede că Stancovici nu e un manager slab, însă viciul ar fi faptul că aceasta n-a vrut să fie antipatică, prin reducerea cheltuielilor: „Alina a încercat să facă, dar călcâiul lui Ahile este la semnarea acelui contract de management care n-ar fi trebuit semnat. Lor nu le convine, ca șefi de compartimente și așa mai departe, să fie schimbați, că le merge bine! Nicăieri într-o instituție din Caraș-Severin nu merge mai bine decât în spital. Vă dați seama, sunt 39 de angajați la compartimentul Tehnic și n-au fost în stare să dea cu ceva să acopere ceva. După aceea, sunt 14.000 de bolnavi, dar tu primești bani pentru 24.000. (…) Dacă era drastică, dacă făcea schimbări, renovări între ghilimele, cum a făcut în spital, și în activitatea spitalului, nu s-ar fi ajuns la o asemenea decizie“.

În schimb, managerul Alina Stancovici crede că există niște sfori cu iz politic care au fost deja trase: „Jocurile sunt făcute de mult și a durat deja prea mult până s-au dus la capăt. Sper ca cine va veni după mine să reușească să facă tot ceea ce nu s-a făcut timp de 30 de ani. Până una, alta, eu, dacă va fi să plec, voi pleca cu demnitate și știu că las ceva în urma mea. Nu se vede în Caraș-Severin, dar se vede în Spitalul Județean. Omenește și instituțional cred că am făcut tot ce se putea face într-un interval atât de scurt, cu bani puțini, cerșind la propriu comunității din Caraș-Severin și nu numai. Lucrurile cred că se văd. Dacă președintele Dunca nu se va grăbi să semneze demiterea – deși cred că demult stă cu condeiul deschis pentru a semna –, poate că reușim să terminăm și Staționarul II“.

Întrebată dacă va acționa în instanță eventuala revocare, Alina Stancovici a răspuns: „Sigur că da! Este un drept pe care legea mi-l conferă, este un post câștigat prin concurs. Știți foarte bine că am fost suspendată în două rânduri, instanța a făcut dreptate și, da, cu siguranță mă voi adresa instanței. Sunt lucruri care se fac la comandă, dar demnitatea nu se negociază. Mai avem și membri în Consiliul de Administrație care pentru prima dată vin în ședință și propun revocarea managerului, fără a ști de fapt ce se întâmplă în acest spital“.

Au fost prezenți patru din cei cinci membri, trei votând pentru propunerea demiterii, unul abținându-se. Urmează procedurile de la CJ, care vor decide soarta managerului.

Medicul Paul Purea i-a asigurat pe cei prezenți că, inclusiv în cazul în care și CJ va fi pentru revocare, managerul Alina Stancovici va rămâne în funcție suficient timp încât să ducă la bun sfârșit lucrările. Însă problema arieratelor care se rostogolesc de decenii persistă…

JCS-Antoniu Mocanu