REŞIŢA – Dacă inspectorii OPC au luat în vizor carnea, reşiţenii îi întreabă de ce nu verifică şi apa şi pâinea.
Problemele legate de protecţia consumatorilor cărăşeni împotriva eventualelor abuzuri ale comercianţilor au fost ridicate, recent, la nivel de judeţ, în cadrul unui comitet consultativ de dialog civic. Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au explicat audienţei faptul că în sezonul estival au fost făcute tot felul de controale având în vizor alimentele, preparatele culinare şi băuturile, în cadrul cărora un accent deosebit a fost pus pe produsele şi preparatele din carne.
Aşa am putut afla că, din iulie până în august, OPC a oprit temporar vânzarea a 53 de kilograme de produse şi preparate din carne, în valoare de aproximativ 530 de lei. De ce temporar? Pentru că, potrivit celor de la Protecţia Consumatorilor, acestea nu erau stricate, ci doar aveau eticheta deteriorată sau incompletă, fiind necesară înlocuirea sau completarea ei. De asemenea, în cazul altor 8 kg de ficat de pui importat din Ungaria, eticheta nu avea nimic de-a face cu limba română, motiv pentru care vânzarea a fost oprită până la remedierea situaţiei.
În cadrul şedinţei, celor de la OPC le-au fost făcute două observaţii. Prima a fost legată de faptul că vara nu doar carnea trebuia să fie luată în vizor, ci şi alte produse perisabile, inclusiv pâinea şi ouăle. Şi asta pentru că, de multe ori, până ajunge în plasa cumpărătorului, pâinea care nu este coaptă bine şi rămâne crudă se acreşte. La acest capitol, cei de la OPC au ţinut să precizeze că la nivel naţional, în această perioadă, se derulează o campanie tematică.
O altă problemă a fost legată de apa plată sau minerală din rafturile comercianţilor. Potrivit unor analize, şi în cazul apei, produsele sunt bune în perioada de imediat după lansarea acestora, pentru ca mai apoi, în timp, calitatea din rafturi să lase tot mai mult de dorit. Deocamdată, însă, pentru cei mai mulţi dintre noi, diferenţa dintre etichetă şi produs rămâne o enigmă.
Antoniu Mocanu