Mai precis, punctul cu privire la achiziţionarea unor imobile de către Primărie, contra unei sume ce depăşea un milion de euro, a căzut graţie votului consilierului Valentin Paul Neamţ (care probabil s-a săturat să mai aprobe tacit jocurile Executivului).
Cantina UTA, la pachet cu Preparandia
La proiectul cu pricina, consilierul municipal Rodica Borza a solicitat ca proiectul să fie discutat pe puncte. Adică, achiziţionarea imobilelor să se voteze în parte şi nu la pachet, aşa cum dorea Executivul. Supus la vot, amendamentul nu a trecut, deşi o parte a peneliştilor a votat pentru. Astfel că, hotărârea a fost supusă aprobării în ansamblu. Numai că, surpriză: Executivul n-a strâns decât votul a 15 consilieri, liberalul Valentin Paul Neamţ votând împotrivă (probabil, dacă era nevoie, se mai găsea un liberal să se opună).
Conform hotărârii, Primăria dorea să achiziţioneze clădirea Preparandiei (pentru 105 mii euro), un teren în Bujac (pentru 70 mii euro), dar şi fostul oficiu de calcul şi cantina de la UTA, contra a nu mai puţin de 858 mii de euro. Din informaţiile pe care le avem, Primăria pregătea un mic joc cu aceste ultime două clădiri. Mai precis, Executivul ar fi dorit să mute cantina municipală la UTA, iar în clădirea acesteia, din centru, să se mute, chipurile, ONG-uri. Numai că, după informaţiile noastre, nu era vorba de ONG-uri, ci de clientela politică ce ar fi dorit să obţină de luni de zile acel spaţiu, iar acum se ivise ocazia.
Faptul că Executivul a încercat să le bage pe gât consilierilor, la pachet, clădirea primei şcoli româneşti de învăţători din Arad şi cantina şi oficiul de calcul de la UTA (în valoarea de 858 mii euro) a stârnit, pe bună dreptate, nemulţumirea aleşilor, care au taxat jongleria Primăriei.
„Vindem ieftin şi cumpărăm scump“
Un alt subiect fierbinte al şedinţei de ieri l-a constituit vânzarea de terenuri, prin negociere directă, către mai multe societăţi comerciale. Consilierul Coloman Edeleni a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că modalitatea de vânzare e aceeaşi ca şi în cazul Elecon şi că nu există rapoarte de evaluare. Tot Edeleni, referindu-se şi la punctul prezentat mai sus, a subliniat că Primăria se pricepe să „vândă ieftin şi să cumpere scump“.
Primarul Gheorghe Falcă a replicat, însă, că totul e conform legii şi că Primăria trebuie să încurajeze firmele care se află în situaţii similare să vină să cumpere terenurile, pentru că se aduc venituri la bugetul local. „Noi trebuie să încurajăm firmele să ia acele terenuri, care aparţin statului, şi să ne dea bani la buget. Dacă firmele nu vin, terenurile rămân la stat şi nu câştigăm nimic. Ca să nu mai fie discuţii, eu propun ca la comisia de negociere să participe toţi consilierii“, a spus Falcă. În cele din urmă, proiectele referitoare la vânzarea de terenuri au trecut fără probleme.
Sens giratoriu pentru primar
Capitolul „Diverse“ a făcut, fără îndoială, deliciul celor prezenţi, pe de o parte prin scandalul opoziţie-putere (pe tema spaţiului pentru revoluţionari), dar şi prin intervenţia consilierului Coloman Edeleni. Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că nu se fac reparaţii la trotuare, care sunt pline de gropi, în schimb se aruncă bani pe tot felul de lucruri inutile.
„Bine că nu dăm bani pentru trotuare, dar am avut 1,2 miliarde pentru caricatura inginerească de sens giratoriu de pe Coşbuc. Am dat acolo 1,2 miliarde de lei, ca să ajungă primarul acasă, probabil. Mai bine punea în loc un cauciuc de tractor cu nişte flori înăuntru şi dădeam bani la trotuare“, a spus Edeleni. Primarul Falcă n-a mai avut ocazia să dea o replică, plecând de la şedinţă înainte de intervenţia consilierului, sub pretextul că are o întâlnire.
Cosmin Mihuţa