REȘIȚA – A văzut lumina zilei la Reșița, a absolvit secția de pictură a Liceului de Arte „Sabin Păutza”, după care a început Facultatea de Arte Plastice din Timișoara. Însă vroia să studieze în străinătate. Așa că, după doar un an la Timișoara, în 2012, Alex Tripa a plecat în Danemarca. Acum e designer de proiecte digitale și dezvoltator de concepte digitale, având un studio de profil. Pentru cititorii noștri, Alex vorbește despre el și munca sa!
Televiziunea daneză de stat și un ziar local sunt clienţii principali ai designerului reșițean. Alex se ocupă de toate componentele vizuale pe care televiziunea le folosește, adică face tot ce ține de grafica aplicată pe imagini. Iar pentru ziarul local face tot ce ține de partea digitală. Pe lângă asta, creează pentru companii diferite software-uri și aplicații mobile și web.
Vorbim despre un designer artist la bază, fost elev al profesorilor Adrian Garoiu, Vasile Mandici și Marian Truțulescu, dirigintă fiindu-i doamna prof. Maria Funar. Ajungând student, 85% din cursuri erau de desen și pictură, însă programa cuprindea și cursuri de design digital. Cum însă Alex vroia să exploreze, a luat legătura cu o agenție care ajuta studenții să aplice la facultăți în străinătate. Așa a aflat de oportunitatea din Danemarca, unde și-a depus dosarul și a fost acceptat. După care, timp de patru ani, și-a continuat studiile reprofilându-se pe partea digitală.
Una dintre dorințele sale era să exploreze zona de nft-uri, web 3 și blockchain. Lucru pentru care s-a potrivit ca o mănușă proiectul demarat de reșițeanul Anto Matucschka, despre care am mai scris. Înainte de a colabora, Alex și Anto se cunoșteau puțin de pe site-urile de socializare. Atunci proiectul era la început, având nevoie de cineva cu experiență pe partea de design digital. Alex a fost omul potrivit la momentul potrivit. „Între timp, proiectul a avansat, acum designul este gata, iar developer-ul lucrează la detalii. Avem diverse colaborări, una dintre ele cu o cafenea din Timișoara care-și dorește să lanseze o ediție limitată de produse cu nft. Urmează să relansăm site-ul, să continuăm să mergem pe partea de nft-uri, însă vrem să lansăm și un joc. Se lucrează la greu la proiectul care implică oameni pricepuți și dedicați muncii lor”, aflăm de la Alex.
Pe viitor, vrea să se implice mai mult în dezvoltarea de soluții în metaverse, adică lumi digitale în care utilizatorii pot intra folosind propriile avataruri. Mai simplu spus, este vorba despre realități virtuale în care oamenii intră folosind ochelarii pe care-i știm cu toții. Alex este în discuții cu o firmă daneză care creează diverse metaverse-uri pentru companii.
Munca îi permite să fie „nomad digital”, în exprimare proprie. De ce spune asta? Pentru că, în momentul discuției noastre, l-am găsit în Singapore, după trei luni în Dubai. Acum așteaptă vacanța pentru a călători mai mult. La Reșița a fost ultima dată acum trei ani, fără să fi remarcat schimbări mari față de ce știa. Citește însă despre ce se face în oraș și crede că e bine pentru oraș, fiindcă asta ar putea atrage tineri care au părăsit Reșița să se întoarcă acasă. „Îmi doresc să revăd familia, prietenii, cunoștințele. Celor de-acasă, cunoscuți sau nu, le doresc multă sănătate, să creadă în această dezvoltare de viitor și să se bucure de viață”, încheie „nomadul” cu care și noi am vorbit tot într-un soi de realitate virtuală.
JCS-Ionel Ivașcu