Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu de jeleu, nici de pluş! Este vorba despre exemplare din parcul zoologic, considerate a fi în plus, şi care urmează să fie înstrăinate.

După ce spre sfârşitul anului 2009 consilierii reşiţeni se remarcau la nivel naţional prin faptul că au aprobat vânzarea de ponei de la grădina zoologică, iată că anul acesta a venit şi rândul urşilor. Ce-i drept, noul, extinsul şi modernizatul zoo a făcut loc pentru animale care nu există încă, dar a uitat o parte din locatarii vechiului obiectiv. Printre cei rămaşi pe dinafară se numără şi câţiva urşi, care sunt ţinuţi în vechile cuşti.

„Un proiect discutat în şedinţa Consiliului Local Reşiţa a fost şi cel care vizează donaţia sau vânzarea unor exemplare de animale care sunt adăpostite la grădina zoologică din municipiul nostru, spune Mihai Stepanescu, primarul municipiului. Avem un caz la specia urs, unde exemplarele sunt în număr mai mare decât ar fi trebuit, suprafeţele sunt mai mici şi cred eu că această analiză să dea curs acelei cerinţe. N-am găsit pe nimeni cui să vindem vreun urs şi atunci există posibilitatea de analiză din partea comisiei stabilite să facă şi lucrul acesta. Dar am susţinut ca orice donaţie să fie adusă la cunoştinţă publică prin intermediul mass media. Punctul meu de vedere a fost de vânzare sau schimb cu animale, ţinând cont de valoare lor”.

„Dar există şi posibilitatea donaţiei, la care vom recurge dacă nu găsim varianta de schimb sau de vânzare, a explicat edilul. Vom vedea ce necesităţi sunt, ce specii sunt deficitare şi vom analiza ce lipseşte şi care este numărul admis de legile şi cerinţele europene şi naţionale, şi apoi vedem dacă putem achiziţiona animalele pe care noi nu le avem”.

Primarul Reşiţei a precizat că un trofeu de urs poate valora între 5-25.000 de euro, un animal viu putând costa doar cu puţin mai mult, deşi preţurile sunt pentru un exemplar dezvoltat într-un mediu natural, nu într-unul închis, cum este grădina zoologică.

Antoniu Mocanu