Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pe ultima sută de metri, județul a primit 10 milioane de lei, bani prinși într-un amendament la o rectificare de buget, pentru banii rămași necheltuiți. În total, la drumuri ar fi ajuns undeva la 3 milioane de euro, însă aripa stângă a forului și-a dorit ca aceștia să meargă la sănătate, la UPU, nu la drumuri. Atât amendamentul, cât și rectificarea au căzut!

Ultima ședință ordinară din 2022 a aleșilor județului nu a rămas fără obișnuita atmosferă de circ. Problema execuției bugetare și rectificării bugetului județului s-a scurs în eterna problemă a spitalului județean, a managerului acestuia, Alina Stancovici, și a proiectului pentru Unitatea de Primiri Urgențe.

Dar care este legătura dintre oamenii – pacienți și cadre medicale – care îngheață de frig în curtea spitalului județean și banii alocați pentru drumurile județene? Ei, bine, legătura este consilierul județean Ioan Crina, care a explicat de ce consideră că ar fi mai bine ca județul să nu mai facă rectificări și să aloce 3 milioane de euro la drumuri, ci să-i dea pe sănătate, pentru sărmanii suferinzi de la UPU. Bine, în toată pandemia, pacienții (suspecți, pozitivi sau nu) au putut dârdâi liniștiți, însă abia acum au devenit vizibili.

Președintele Dunca a explicat că a moștenit proiectul pentru UPU și a întrebat-o pe Alina Stancovici dacă știe de când datează proiectul. Crezând că este acuzată de felul în care se derulează proiectul, aceasta a dat vina pe Dunca: „Nu este problema mea (…) nu s-a semnat pe vremea mea. Ceea ce se întâmplă la UPU este problema dumneavoastră! Nu am semnat noi spitalul! Nu împingeți în curtea spitalului tot răul! Vreau ca odată să vă asumați și dumneavoastră ce se întâmplă în spital!“.

Tonurile au căpătat pe alocuri accente de crize, presărate cu urlete, circul fiind condimentat de intervenția consilierului Gabriela Stuparu, care a mai pus ceva paie pe foc: „Noi vă întrebăm foarte multe, de fiecare dată, la fiecare ședință, și de cele mai multe ori, acum fără a vrea să vă jignesc, ne răspunde domnul secretar“. Șeful județului a replicat: „Pentru că, atunci când nu știu, îl rog pe domnul secretar să răspundă. Și când răspunde dl secretar, înseamnă că mi-am asumat că nu știu“.

Deși proiectul a fost semnat și gândit înainte de Stancovici, care era manager înainte de Dunca, tot șeful județului ar trebui să fie țapul ispășitor. Iar balanța a înclinat spre această ipoteză, pentru că aleșii PSD-PRO România-PMP au spus NU amendamentului prin care județul și-a redirecționat banii disponibili, inclusiv 10 milioane de la Guvern, spre investiții.

Reparăm din mers

„Cu excepția propunerilor pentru amendarea bugetului, au trecut toate proiectele, aproape în unanimitate. Lucrurile merg pe ritmul pe care au fost canalizate de la început, contractul a fost semnat în 2018, proiectul aprobat, plătit atunci, au fost anumite probleme tehnice pe care le găsim acum, în momentul în care se lucrează cu viteza pe care o are constructorul. Nu pot să spun că e bun sau rău, este un constructor care a câștigat în mod legal această licitație. Sigur, nu s-a gândit nimeni atunci, din păcate, că UPU, dacă îl construim, ce facem cu pacienții. Dacă se gândea, probabil că știam și nu mai pierdeam timpul să închiriem containere. Asta este, le reparăm din mers, aflăm lucruri noi, acum două săptămâni am aflat de o altă carență a proiectului vizavi de niște plăci ceramice care n-au fost stipulate pe nicăieri. Va trebui să facem din nou o hotărâre să alocăm alte sume, dar important este că în final vom duce la capăt și acest proiect prost, încheiat prost, gestionat și astăzi din cauza minusurilor pe care le-am moștenit. Se lucrează, există costuri suplimentare cu curentul, există disconfort, dar noi ne-am adaptat la soluția pe care au găsit-o specialiștii atunci, și am făcut aceste containere. Asta este, dacă nu ne-am gândit la început“.

Potrivit șefului județului, containerele sunt „închiriate pe șase luni, care din păcate se pare că nu sunt suficiente“ și ar fi trebuit ca „pe soluțiile tehnice să se uite comisia de evaluare atunci, să vadă, să înțeleagă“.

Vizavi de alocarea celor 10 milioane de lei de la Guvern și de rectificarea bugetului, Romeo Dunca a precizat: „Ne adaptăm ca în timpul unui război, la soluții sau la situații schimbătoare. Dacă acești bani au venit acum 3, 4 zile, n-am știut că primim 10 milioane de lei, am avut un termen fix, limită în care să îi alocăm. I-am alocat, n-am avut timp, avem proiecte mult mai multe și avem nevoi foarte mari de bani, nu am putut să facem toate proiectele, toate documentațiile de avizare a lucrărilor de investiție, toate licitațiile, tot, că nu aveam ce face cu ele. Am primit banii, i-am alocat provizoriu și, în funcție de suma respectivă, adunând unele economii pe care le-am avut anul trecut, vedem unde încap, pentru că oricum par puțini. Chiar dacă par mulți, 10 milioane de lei e o picătură într-un pahar cu apă. Poate că dacă primeam un miliard, poate ziceam că împărțim la fiecare proiect, la fiecare nevoie a județului, exact cât avem nevoie. Vor fi cheltuiți cu chibzuință și vom face cu ei maximum cât se poate“.

JCS-A.M.