CARAŞ-SEVERIN – În premieră, vom avea toate tipurile de alegeri: prezidenţiale, parlamentare, locale şi europarlamentare!
Dacă avem certitudinea că anul viitor va fi, pentru toţi românii, unul „superelectoral“, până la ora actuală nu avem informaţii că, pentru cărăşeni, anul curent va fi unul măcar „parţial-electoral“. Aceasta, deoarece în judeţul nostru există două situaţii, din cele 51 la nivel naţional, care reclamă organizarea de alegeri parţiale la Anina şi Copăcele, unde fotoliile de primar sunt vacante. Termenul limită de 90 de zile până la care Guvernul ar fi trebuit să dispună organizarea alegerilor a fost demult depăşit, ţinând cont că mandatul lui Ion Ilie Hîrţaucă de la Copăcele a fost invalidat în octombrie 2020, iar cel al lui Gheorghe Românu de la Anina, în mai 2021. „Noi am făcut toate demersurile, le-am trimis la Autoritatea Electorală Permanentă, la Ministerul Afacerilor Interne. Nu depinde de noi.“, a explicat prefectul Ioan Dragomir situaţia, adăugând că organizarea parţialelor „ar fi un exerciţiu pentru alegerile din 2024, care vor fi destul de greu de realizat şi de coordonat“.
Independent de această situaţie particulară şi obiectiv vorbind, numărătoarea inversă a alegerilor a pornit deja, chiar dacă guvernanţii reuniţi în Coaliţia Naţională pentru România nu au stabilit încă un calendar exact al viitorului an electoral. Sunt luate în calcul inclusiv unele scenarii de comasare, între care cea a alegerilor locale cu cele parlamentare sau chiar a tuturor celor trei tipuri de alegeri naţionale. În această ultimă ipoteză, candidaţii s-ar putea întrece în cadouri şi promisiuni cu întreg spectrul de moşi (Nicolae, Crăciun, Gerilă), întrucât scrutinele ar avea loc în luna decembrie, când expiră atât mandatele parlamentarilor, cât şi cel al preşedintelui. Asta, pentru că alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat nu pot fi organizate mai devreme decât în cazul dizolvării Parlamentului, în timp ce localele pot fi amânate. În cazul în care nu vor cădea de acord asupra unei variante de comasare, vom merge de patru ori la urne, sau chiar de cinci, adăugând şi turul doi al prezidenţialelor. „Eu cred că va fi o comasare. Nu ştiu care, dar cred că va fi una. Asta o zic, aşa, prin prisma faptului că sunt economist, mă gândesc şi la bani.“, a comentat Dragomir.
Deocamdată, este aproape sigur că alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc, la nivelul tuturor ţărilor membre, în intervalul 6-9 iunie 2024.
JCS-Walter Fleck