Alegeri în Caraș-Severin: Trei dosare penale şi opt contravenţii, până la ora 17.00! - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Poliţia judeţului a ţinut o declaraţie fulger pentru a prezenta, pe scurt, starea de spirit a alegerilor din judeţ. Coruperea alegătorilor la Dognecea, cotonogeală electorală la Moldova Nouă şi poze la buletinul de vot sunt doar câteva dintre deviaţii!

Chiar dacă am putut afla că procesul electoral s-a derulat fără incidente deosebite pentru ordinea publică, „la nivelul județului Caraș-Severin au fost înregistrate trei dosare penale și au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, ca urmare a unor sesizări privind nerespectarea legislației electorale, precum și a altor acte normative în context electoral“, a declarat Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei judeţului.

Unul dintre incidentele grave s-a produs azi la Dognecea, fiind sesizată Poliţia Oraşului Bocşa prin 112. Potrivit sesizării, „la două secții de votare din comuna Dognecea, un număr mare de votanți intrau în cabina de vot cu însoțitor. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că mai mulți alegători ar fi solicitat însoțitori în cabina de vot, pentru a-și exercita dreptul la vot. Au fost identificate cinci persoane, bănuite că în mod repetat ar fi însoțit alegătorii respectivi în cabina de vot, cu permisiunea președinților secțiilor de votare. Polițiștii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, au întocmit acte premergătoare și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor“, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ.

Tot azi, la Moldova Nouă, un bărbat s-a plâns Poliţiei că ar fi fost agresat fizic în faţa unei secţii de votare din oraş. „În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că în urma unui conflict spontan izbucnit între cele două persoane, în fața unei secții de votare, bărbatul de 43 de ani l-ar fi agresat fizic pe cel de 44 de ani. Polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă, pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe“, precizează comunicarea oficială.

Iar la Caransebeş, un bărbat a fost surprins că-şi fotografia buletinul de vot cu telefonul mobil, în timp ce se afla în cabina de vot, fapt pentru care a fost amendat cu 1.400 de lei.

„Astăzi, Postul de Poliție Teregova a fost sesizat de către reprezentantul unui partid politic despre faptul că se continuă campania electorală în mediul online. În urma verificărilor efectuate, un bărbat de 46 de ani din localitate, candidat la Consiliul Local, a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.400 de lei (…) pentru faptul că a postat public pe o reţea de socializare materiale cu conținut electoral“, a explicat Alina Boeru.

Potrivit acesteia, până la ora 17.00, au fost primite 69 de notificări prin SIMPV (Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezenței la Vot), majoritatea privind neînscrierea pe listele electorale permanente a unor cetățeni, toate cele 69 de notificări fiind infirmate.
În judeţ, au fost înregistrate 3.500 de cereri pentru vot prin urna specială, până la ora 17.00, 1.063 dintre acestea votând deja prin intermediul acestei modalităţi. „La nivelul județului Caraș-Severin au fost constituite 23 de zone speciale de siguranță de siguranță publică și zone de risc, între care în localitățile Zorlențu Mare, Dognecea și Moldova Nouă, localități în care au fost înregistrate evenimente în timpul campaniei electorale. Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 18.30, în localitatea Zorlențu Mare“, a încheiat reprezentantul IPJ CS.

JCS-Antoniu Mocanu