Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Undeva la 10-15 dintre familiile numeroase care locuiesc în blocul ce va fi demolat se vor muta doar temporar, pentru o perioadă estimativă de cel mult pentru un an şi două luni. Municipalitatea promite că beneficiarii vor fi aleşi pe sprânceană, pentru liniştea locuitorilor de pe Aleea Zadei!

Potrivit administraţiei locale reşiţene, reprezentanţii celor de pe Aleea Zadei au înţeles să acorde o şansă de integrare defavorizaţilor din Mociur. Este vorba despre familii numeroase, cu reale probleme socio-economice, care trebuie relocate întrucât unul dintre cele două blocuri-ghetou în care locuiesc va fi demolat.

Şi dacă s-au tot revoltat oamenii din zonele în care s-a zvonit că vor fi mutaţi cei din Mociur, de data aceasta, pe Aleea Zadei, calea dialogului a creat posibilitatea unei soluţii. „Am avut o întâlnire pe Zadei, a precizat viceprimarul Adrian Dacica, într-o conferinţă de presă. Am înţeles că vor fi mai mulţi administratori şi preşedinţi de asociaţii din zona respectivă. Au venit mai mulţi cetăţeni la această întâlnire. Pot să vă spun că lucrurile s-au liniştit total. Le-am adus la cunoştinţă ce dorim noi să facem, vor fi relocate 10 sau 15 familii maxim, în incinta liceului, într-un cămin acolo unde funcţionează un ONG. Iar familiile care vor fi relocate vor sta temporar, şi am repetat cuvântul acesta, temporar, o perioadă scurtă de timp, maxim un an, un an şi două luni. Iar cei care vor fi relocaţi, vor fi relocaţi după anumite criterii, pe care le-am stabilit împreună cu cei care răspund de comunitatea respectivă, cu cei de la Nevo Parudimos şi cu colegii noştri de la Direcţia de Asistenţă Socială. Vor fi relocate doar persoanele care au un loc de muncă, persoanele care au copii iar aceştia frecventează şcoala, şi în caz că vor fi abateri, noi îi vom scoate din spaţiul respectiv. În altă ordine de idei, cetăţenii ne-au cerut ca în zonă să avem un post al Poliţiei Locale şi le-am promis că n-o să fie nicio problemă. În plus le-am adus la cunoştinţă că vom avea şi camere de monitorizat în zonă. Şi vor putea sta liniştiţi, pentru că nu vom avea probleme din punctul acesta de vedere“.

Vizavi de numărul celor mutaţi, amintim cifrele furnizate de Liviu Gârtoi, şeful de la Patrimoniu, la finele anului trecut. Potrivit acestuia, în ambele blocuri din Mociur, fiecare cu câte 45 de apartamente, locuiau 72 de familii, numărând 500 de persoane. Ceea ce înseamnă că fiecare familie avea, în medie, cam şapte membri. Şi dacă tot se tem oamenii de cei certaţi cu legea, care acţionează şi se ajută în gaşcă, primarul Ioan Popa a încheiat subiectul cu un răspuns tranşant: „În primul rând, cine greşeşte, plăteşte, răspunde! Asta e o regulă“.

JCS-Antoniu Mocanu