Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Acesta constă în aparatură de ultimă generaţie, în valoare de 14.000 euro, achiziţionată şi donată de Clubul Lions Onix Reşiţa!

Balul caritabil, organizat în fiecare an de acest club, care mereu face câte ceva pentru comunitate, a fost în 2019 unul de succes, fiindcă din banii adunaţi, secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa a primit aparatură extrem de importantă pentru salvarea de vieţi omeneşti. Aceasta a fost prezentată mass-mediei locale într-o conferinţă de presă, la SJU Reşiţa, cu acest prilej, dr. Felicia Quint, preşedintele Clubului Lions Onix pe zona II-V Vest, vorbind despre proiectul achiziţiei: „Această activitate este una dintre cele mai mari desfăşurate de clubul nostru, fiindcă în fiecare an, Clubul Lions Onix Reşiţa colectează o sumă de bani în cadrul unui bal pe care-l organizăm. Cu această sumă de bani reuşim să rezolvăm un proiect mare. Anul acesta, proiectul a fost aparatură de urgenţă şi de ultimă oră la secţia de Terapie Intensivă a SJU Reşiţa, extrem de necesară“. Quint a precizat că totul a fost posibil graţie participării unui număr mare de colegi la bal, prin implicarea specială a dr. Iulian Bura, care a ajutat în strângerea sumei necesare.

Preşedintele clubului din acest an, Corina Ionescu, a spus că e o bucurie că, prin această donaţie, Clubul Lions Onix Reşiţa a contribuit la calitatea actului medical în secţia ATI: „În fiecare an, membrele clubului au încercat să vină în sprijinul nevoilor comunităţii. Este o mare bucurie că am reuşit, în urma balului caritabil de anul trecut, să strângem fondurile necesare pentru achiziţionarea aparaturii, dar mai ales că reuşim, prin mica, dar şi marea noastră contribuţie, să ajutăm la creşterea calităţii actului medical, al celui de urgenţă, în primul rând“.

La rândul său, şeful secţiei ATI a SJU Reşiţa, Adrian Măgureanu, a mulţumit metaforic doamnelor din club pentru gestul lor: „Mulţumim Lions Club Onix Reşiţa pentru fondurile strânse, este mai mult decât o gură de oxigen, este o adevărată instalaţie de oxigen. Deja am folosit de două ori unul dintre aparate, săptămâna trecută, în situaţii deosebite“.

Şi medicul specialist, dr. Ioan Bura, cel care s-a implicat trup şi suflet pentru a-şi convinge colegii să participe la bal şi, evident, la strângerea de fonduri, a subliniat cât de importante sunt asemenea acte caritabile, lansând cu acest prilej şi autorităţilor judeţene invitaţia de a urma exemplul doamnelor din club: „Este o zi deosebită pentru noi şi am dori ca, pe viitor, să avem parte de cât mai multe astfel de zile. Cu această ocazie invităm şi autorităţile, în special cele judeţene, să se implice în dotarea de aparatură şi infrastructură a secţiei. Cu ajutorul doamnelor de la Clubul Lions Onix Reşiţa, dar şi al colegilor noştri, care au contribuit la strângerea fondurilor, s-au achiziţionat următoarele aparate: un video laringoscop optic, care se foloseşte la intubaţiile dificile, atât în blocul operator, în intervenţiile chirurgicale, cât şi în rândul bolnavilor intubaţi şi ventilaţi mecanic, staţionaţi pe secţia ATI. Un alt aparat, extrem de important, este un defibrilator, folosit în cazul acelor bolnavi care intră în stop cardiac, prin diferite aritmii care survin pe secţia ATI sau alte secţii. De asemenea, electrocardiograful portabil cu 12 derivaţii este extrem de important, precum şi cele două seringi automate, ce se folosesc atât pentru bolnavii de pe secţia ATI, dar şi pentru alţi bolnavi. Normele interne şi internaţionale spun că pentru fiecare bolnav internat pe secţia de Terapie Intensivă este nevoie de minim patru seringi automate. Actualmente, pe secţia noastră există un număr extrem de redus de seringi automate, de aceea, cu acest ajutor primit acum, a crescut numărul dispozitivelor“.

Dr. Bura a mai vorbit şi despre alte probleme cu care se confruntă secţia, menţionând câteva din elementele de primă necesitate care ar spori calitatea actului medical, asupra cărora vom reveni.

JCS-Alexandra Gorghiu