Caraş-Severin, Romania

În luna noiembrie a anului trecut au ajuns în judeţul Caraş-Severin 13.550 de doze de vaccin şi lumea nu îl privea cu ochi buni. Atunci, chiar şi cadrele medicale au refuzat vaccinarea, fapt ce îi determina pe oamenii de rând să spună un „NU“ răspicat. Lucrurile au evoluat însă şi A/H1N1 a ucis o femeie de 40 de ani din Reşiţa, iar acest lucru i-a pus pe reşiţeni pe gânduri. Direcţia de Sănătate Publică, prin vocea directorului coordonator, Dragoş Luca precum şi alte instituţii ne îndeamnă să ne vaccinăm. Aproximativ 3.000 de oameni din judeţ au şi făcut acest lucru.

Totuşi, copiii sub 16 ani precum şi cărăşenii alergici la ou nu se pot vaccina. Ce facem în acest caz? Oare vor fi suficiente măsurile de igienă pentru ei? Rămâne de văzut… Deşi în judeţ oamenii nu s-au înghesuit la cozi interminabile pentru a se vaccina, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a mai solicitat 10.000 de doze. „Dozele se împart în teritoriu, la toţi medicii de familie.

Din ultima raportare, în Caraş-Severin numărul de vaccinări cu Cantagrip este de circa 3.000. Prin Ordin al ministrului, ieri au mai ajuns în Caraş-Severin alte 10.000 de doze“, a spus Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Începând de marţi, 12 ianuarie, o echipă a ministerului condusă de prof. dr. Adrian Streinu Cercel va controla activitatea medicilor de familie în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva virusului A/H1N1 şi a pacienţilor înscrişi pe liste.

Concomitent cu aceste verificări, inspectorii sanitari de stat desfăşoară, până în data de 27 ianuarie, acţiuni de control similare şi în cazul vaccinărilor din programul naţional de vaccinare, dar şi împotriva gripei sezoniere.

Secretarul de stat prof. dr. Adrian Streinu Cercel a atras atenţia medicilor de familie că s-au primit reclamaţii din partea pacienţilor în legătură cu lipsa vaccinurilor din cabinetele de medicină primară şi cu refuzul medicilor de a vaccina împotriva gripei A/H1N1. Dacă medicii de familie refuză să vaccineze cetăţenii pot fi sancţionaţi.