Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Proiectele finanţate prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR) aduc până în acest moment în economie peste patru miliarde de euro, a anunţat Agenţia.

În ceea ce priveşte modernizarea exploataţiilor agricole, prin Măsura 121, finanţările europene au vizat în principal culturile de câmp, mai precis achiziţionarea de utilaje specifice. Astfel, 1.064 de proiecte de investiţii au ca scop dotarea cu maşini agricole. Alte proiecte au în vedere investiţii în creşterea porcilor, păsărilor sau bovinelor.

În ceea ce priveşte creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (Măsura 123 împreună cu Schemele de ajutor de Stat aferente), majoritatea investiţiilor s-au concentrat pe industria alimentară (709 proiecte), procesarea produselor silvice atrăgând 135 de beneficiari. În industria alimentară, APDRP a contractat şi 39 de proiecte care vizează procesarea bio a produselor agricole.

Prin Măsura 312 – „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi“, au fost finanţate 2.157 de noi micro-întreprinderi. Valoarea totală a tuturor acestor proiecte este de 125, 56 milioane de euro.

Potrivit APDRP, proiectele de investiţii în turismul rural, prin Măsura 313, constituie un domeniu care a atras finanţări de 379 de milioane de euro, prin 921 de proiecte contactate. Dintre acestea, peste 720 au solicitat fonduri nerambursabile pentru construcţia sau modernizarea de structuri turistice de cazare, alimentaţie publică şi agrement.

Peste 1,14 miliarde de euro sunt angajate în investiţiile pentru renovarea şi dezvoltarea satelor (Măsura 322), fiind vorba de 369 de proiecte. Cu toate acestea, comunele beneficiare în mod real de banii europeni sunt în număr de 390.

De la demararea PNDR, APDRP a gestionat 95.694 de cereri de finanţare, în valoare de peste 15,26 miliarde de euro. Până acum, au fost selectate spre finanţare 48.073 de proiecte în sumă de 4,58 miliarde de euro, se arată în comunicatul remis de Agenţie.