Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Activiștii de mediu au organizat vineri, 16 decembrie, un protest pe raza Parcului Național Semenic-Cheile Carașului și la sediul administrației acestui parc, ce se află la Reșița, în incinta clădirii Direcției Silvice Caraș-Severin!

Prin acest protest, Agent Green a dorit să atragă atenția Ministerului Mediului că trebuie să elimine Romsilva de la conducere, acuzând-o că a încălcat obligațiile contractuale de protejare a parcului în ultimii 18 ani. Voluntarii organizației au desfășurat într-o zonă tăiată la ras din incinta parcului un banner de 96 metri pătrați cu mesajul: „Ministerul Mediului: STOP EXPLOATĂRII ÎN PARCURILE NAȚIONALE”. La protestul continuat la sediul administrației parcului, activiștii au afișat bannere cu mesajele: „SALVAȚI SEMENICUL DE ROMSILVA”, „ROMSILVA, GAME OVER” și „PROTEJAȚI STRICT PARCUL NAȚIONAL SEMENIC”.

Potrivit comunicatului transmis de Agent Green, acest ONG se judecă cu RNP Romsilva, Ministerul Mediului și ANANP (Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate) la Tribunalul București pentru rezilierea contractului de administrare a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului încheiat pentru o perioadă de 10 ani în anul 2004.

„Contractul a expirat în 2014, iar Romsilva a avut obligația ca în termen de doi ani, adică în anul 2006, să realizeze și să aplice un plan de management pentru conservarea parcului național. Un plan nu a fost niciodată aprobat, ceea ce a permis degradarea parcului parcelă cu parcelă prin exploatări forestiere brutale, chiar și în rezervațiile situate în parc: rezervația Cheile Carașului, Bârzăvița și Buhui Marghitaș. Tăierile din rezervații au fost facilitate de falsificarea limitelor acestora de către Romsilva, deși acestea au fost trasate cu precizie prin proiectul Inspire. Mai mult, recent a fost aprobat un amenajament silvic pentru OS Văliug, care prevede exploatări forestiere pe toată suprafața Rezervației Bârzăvița, deși Agent Green, Asociația Altitudine și Garda Forestieră au solicitat în scris includerea acesteia în protecție strictă la elaborarea noului amenajament silvic”, se precizează în comunicat.

Agent Green este dispusă să renunțe la procesul intentat de Romsilva, Ministerului Mediului și ANANP dacă în termen de maxim o lună administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului va fi schimbată și parcul va fi strict protejat. Organizația solicită, de asemenea, extinderea parcului național prin includerea în parc a pădurii virgine Coșava Mică (salvată de Agent Green în anul 2015) și a pădurilor situate la est de rezervația UNESCO Izvoarele Nerei, unde există păduri virgine și făgete seculare similare cu cele incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. În urma sesizărilor Asociației Altitudine și Agent Green, o parte din aceste păduri au fost salvate în perioada 2018-2019 și fost incluse în catalogul pădurilor virgine, numeroase alte parcele fiind compromise deliberat cu tăieri si drumuri de TAF”, se mai arată în comunicatul transmis de Agent Green.

„Atâta timp cât parcurile naționale au acest nume doar pe hârtie, șansa României de a proteja specii și de a prospera din ecoturism este anulată. Protestăm pentru a salva ce a rămas și pentru a păstra vie șansa de a avea parcuri naționale vizitabile”, a subliniat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Protestul activiștilor de mediu vine la doar câteva zile după ce Ion Tabugan, șeful Direcției Silvice Caraș-Severin, se declara nemulțumit că includerea unor mari suprafeţe de fond forestier în arii naturale protejate vor împiedica instituția pe care o conduce să mai exploateze masa lemnoasă la nivelul la care ar fi dorit.

JCS-Nicoleta Moraru