Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Una dintre cele mai proaspete veşti în ceea ce priveşte industria alimentară se referă la toxina regăsită în lapte provenit de la vacile care au consumat hrană improprie. În ceea ce priveşte sănătatea populaţiei, există motive de îngrijorare, dar un singur pahar cu lapte infestat nu poate duce la moarte.

„Situaţia nu este controlabilă. Totul porneşte de la depozitarea alimentelor. Europenii au numit întreaga situaţie, în 2004, sindrom balcanic. Se identificase faptul că în ţările balcanice nu există reglementări de depozitare a alimentelor, ca în Comunitatea Europeană. Este greu de depistat infestarea, din punctul de vedere al instituţiilor statului implicate, al circuitului alimentelor şi al modului alert în care evoluează lucrurile“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.

DSP şi Ministerul nu pot organiza un screening pentru depistarea celor afectaţi de aflatoxină. „Este o toxină cancerigenă, produsul unor microciuperci, ce atacă în general ficatul. Simptomatologia este generală – greţuri, probe hepatice modificate. Problema este că aflatoxina nu se elimină, ci se transmite. Nu există un tratament specific, dar s-a constatat că regimul hipoproteic (cei care consumă mai puţină carne) dezvoltă mai puţin aceste simptome. Oamenii trebuie să consume lapte doar din surse autorizate, doza identificată fiind foarte mică, iar ca aceasta să producă afectarea organismului trebuie consumată o perioadă lungă de timp, de la luni la ani de zile“, a mai amintit Dragoş Luca.

Flavius Rotariu