Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Vernisajul expoziției „AVIZIER“ va deschide vineri, la ora 18, seria evenimentelor de toamnă ale Muzeului Banatului Montan!

Expoziția, realizată în cadrul proiectului „Afișul la vedere! Episodul 1 din seria Colecții la vedere!“ al Muzeului Banatului Montan, își propune să valorifice într-un mod participativ, prin interacțiunea cu publicul, una dintre cele mai mari colecții publice de afișe de film din zona Banatului, formată din peste 3.000 de afișe.

„Filmele creează lumi. Mii și mii de lumi iau naștere, în mintea privitorului, cu fiecare peliculă vizionată. În expoziția AVIZIER, am încercat să descompunem universurile create de iubitorii de cinema din Caraș-Severin, din perioada 1950-1990, prin prisma filmelor vizionate, dar și a vieții reale și a obiectelor care-i înconjurau atunci când ieșeau de la cinema. Poate pe ecran actorul purta joben și pantofi de lac, iar privitorul cască de protecție și cizme de cauciuc, poate eroina avea rochii suave și bucle perfecte, iar cele din sală o priveau îmbrăcate în rochii înflorate și dresuri Adesgo, dar în timpul filmului toți cei din sală au fost dansatori, spioni, comandanți de oști, dive provocatoare, mari afaceriști sau cei mai curajoși muschetari. S-au născut lumi posibile care au susținut lumi reale.“, explică Liana Popa care, alături de Sorin Crăciun, deține atelierul de creație Elanul Galben, cu ajutorul căruia susțin proiecte, oameni, locuri și visuri în care cred și, în cazul de față, reprezintă echipa de curatori ai expoziției.

Afișele de film sunt prima imagine oferită publicului, motiv pentru care grafica lor trebuie să fie esența filmului. Cercetarea lor aduce în fața publicului legătura inseparabilă dintre ideologia politică a vremii și producția de film, începând de la scenariu, regie, coloană sonoră și până la crearea afișului. Se evidențiază un consum foarte mare și extrem de divers, fiind vorba despre filme care au fost realizate de către casele de producție din Europa de Vest, dar și din China, URSS, Țările Balcanice și Europa centrală: comedii, western-uri, filme de dragoste, drame sau filme de acțiune.

Proiectul, coordonat de managerul MBM, Livia Magina, finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, este derulat în parteneriat cu Consiliul Județean, Muzeul Cineastului Amator din Reșița, Muzeul Național al Literaturii Române din București și Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

JCS-Walter Fleck