Caraş-Severin, Romania

Se pare că inventivitatea hoţilor nu are limite, iar moda furturilor din magazinele occidentale pentru a revinde marfa aici, în ţară, nu este deloc străină. Chiar şi magazinele cărăşene sunt prădate de marfă, care ulterior este repusă în vânzare prin filiere bine gândite şi organizate. Mai rău e că, deşi din punct de vedere legal bunurile nu sunt însoţite de acte, hoţii sau complicii lor nu întâmpină deloc probleme în revânzarea lor pe sume deloc modice.

Şi asta pentru că, spre deosebire de găinarii care fură haine, parfumuri sau te miri ce aparatură din Occident, şi care le revând din uşă-n uşă pe sume modice, ei fură produse noi pe care le comercializează în magazine de profil, care nu ar trezi suspiciuni de legalitate.

În Caraş-Severin, astfel de „afaceri“ trecute de limita legalităţii au devenit ceva mai specializate, vizând mai ales sfera auto. Dar să nu vă gândiţi că se fură maşini gata folosite, pentru a fi vândute la second-hand.

Ci, dimpotrivă, piese auto noi nouţe, pe care le fură din judeţul nostru, pentru a le vinde ulterior prin diverse magazine din alte judeţe. Hoţii atacă noaptea, după închiderea punctelor de comercializare, fiind vizate de la anvelope până la orice piesă de schimb care le cade în mână. Şi, din câte se pare, este vorba despre profesionişti, pentru că şi-au pregătit dinainte atacul, ştiind exact ce au de făcut şi cât timp pot acţiona până la intervenţia autorităţilor.

La început, cei care le-au căzut victimă s-au adresat poliţiei, care a făcut cercetări, în timp anunţându-i că problema este destul de serioasă şi că sunt pe firul problemei.

Din fericire, furturile au încetat, însă nu din cauză că vinovaţii ar fi fost prinşi şi deferiţi justiţiei. Hoţii au rămas tot neprinşi iar victimele cu paguba, dar, din câte se pare, în ultima vreme, această reţea nu a mai activat pe teritoriul municipiului de pe Bârzava, ceea ce înseamnă că şi-au schimbat aria de acţiune, tocmai pentru a nu fi prinşi…

Antoniu Mocanu