Caraş-Severin, Romania

ANINA – Primăria Anina face demersuri pentru a recupera, pe cale amiabilă, banii datorați de firma care încă exploatează în zonă. Este vorba despre o firmă din Bulgaria, care are contract pentru a exploata 50.000 de tone de cărbune!

În toamnă, aceasta datora primăriei 153.000 de lei, bani pe care nu i-a plătit nici până acum, deși primăria a făcut factura. Bulgarii însă tot bulgari! În lunile ianuarie și februarie, compania a continuat să vândă cărbune extras la Anina, așa că se prea poate ca suma datorată orașului să fi crescut, iar cele 50.000 de tone să fi ajuns la fundul sacului. Eventual, peste acestă valoare, ar mai putea fi extrase vreo 10.000 de tone de cărbune, în estimarea lui Gheorghe Românu, consilier în cadrul Primăriei Anina. Până acum încă nu s-a ajuns la proces cu compania străină pentru că, înainte de a merge la judecată, trebuie făcute demersuri pentru ca românii și bulgarii să se înțeleagă amiabil.

„Înaintea unui proces, trebuie să vii cu dovada că părțile au discutat în prealabil. Noi le-am făcut actele pentru a discuta amiabil, fiindcă un proces nu e de dorit pentru nimeni”, aflăm de la Gheorghe Românu.

Când vor pune lacătul pe exploatare, bulgarii vor fi epuizat cărbunele din zonă. Însă nu vor putea să-și ia jucăriile și să plece înainte de a ecologiza zona. În acest sens, trebuie să respecte un regulament aprobat de Agenția pentru Protecția Mediului (APM). Chiar recent, comisarii Gărzii de Mediu au fost prezenți la Anina, atenționându-i pe bulgari că ar fi bine să se apuce de curățenie. Concret, conform regulamentului aprobat de APM, zona din care cărbunele a fost extras trebuie umplută cu steril, devenind astfel un teren util pentru construcții ușoare. Compania bulgară are termen până la vară pentru a demara aceste lucrări. Însă comisarii Gărzii de Mediu au atenționat că, până pe 31 martie, trebuie să se vadă că bulgarii au început să astupe groapa pe care au făcut-o când au săpat după cărbune.

Primăria însă nu așteaptă nici să vină vara, nici să plece bulgarii cu afacere cu tot. O suprafață de 7.000 mp, din zona unde această companie extrage cărbune, a fost deja concesionată către un retailer din domeniul alimentar. Acesta a plătit 80.000 de lei pentru a primi autorizația de construcție, pe care primăria a și eliberat-o. Conform lui Românu, în funcție de evoluția vremii, în perioada următoare, retailerul va demara lucrările pe suprafața amintită. „Urmează să se apuce de treabă, pentru că au termen ca, până prin 1 iulie, să ridice un supermarket. Odată ridicat, acesta va schimba tot aspectul zonei”, a încheiat Românu cu referire la afacerea bulgărească.

JCS-Ionel Ivașcu