CARAȘ-SEVERIN – Prefectul Ioan Dragomir a trecut în revistă stadiul în care se află acum, în toiul verii, Arsenal SA, combinatul de la Oțelu Roșu și fostul Moldomin!
Ultima oară când reprezentantul în județ al Guvernului a prezentat un tablou al întreprinderilor-problemă din economia județului, în aprilie, de pe listă doar ce dispăruse UCMR, după vânzarea afacerii către UCMH, firma proaspăt înregistrată în acest scop de către Hidroelectrica. Acum, acolo, lucrurile par să fie pe făgașul bun, e de părere prefectul Ioan Dragomir. „La UCMH lucrurile sunt în mișcare, în derulare. Deja au întocmit un plan de dotări, de investiții pentru perioada de până la sfârșitul anului, dar mai ales pentru anul viitor. Se lucrează. Important e că de la 1 iulie e activ Contractul colectiv de muncă, pentru doi ani, a cărui semnare a reprezentat un subiect și o dorință serioasă a sindicaliștilor. M-am întâlnit de două ori cu liderul de sindicat, iar faptul că nu a zis nimic mă face să trag concluzia că sunt mulțumiți de rezultate sau de modul în care s-au stabilit condițiile.“, a declarat oficialul.
În schimb, la Arsenal SA n-ar trebui așteptată o activitate productivă mai devreme de octombrie. „Am înțeles că, pentru amenajările respective, s-a încheiat contractul de către firma englezească direct cu o firmă din România. Au promis că le termină într-o lună, nu s-a întâmplat așa, a rămas ca termenul de începere să fie luna octombrie. Cred că luna viitoare va demara și activitatea de selecție a personalului pentru angajarea unui număr minim cu care să-și înceapă activitatea.“, a precizat prefectul.
În ceea ce privește combinatul de la Oțelu Roșu, prefectul Ioan Dragomir s-a arătat încrezător că, în scurt timp, Justiția va face lumină în ce privește speța. „Este a patra oară când instanța amână pronunțarea pe intrarea în faliment. Sunt supărați și investitorii, mi-au trimis și mie contestațiile care se depun de către cei care sunt acum, cei care încearcă să țină cu dinții să stea acolo, să o taie și să o dezmembreze! Îi acuză pe cei care au cumpărat creanțele (firma controlată de Dorinel Umbrărescu, n.n.) de abuz de putere. Dar, ce le reproșează? Că, fiind ei majoritari pe tabloul creanțelor, își impun toate deciziile! Păi mi se pare și normal că cel care are majoritatea creanțelor, chiar să-și impună punctul de vedere. Dar, așteptăm cu încredere decizia instanței.“, a mai spus Dragomir. Atât că, termenul cel mai apropiat într-unul dintre dosarele aflate pe rol este 12 septembrie, iar cel amânat în 11 iulie a primit termen pentru 3 octombrie.
Speranțe într-un viitor mai bun și mai alert există și în ceea ce privește exploatarea de către turcii de la Eti Bakir a minereului de cupru de la Moldova Nouă. „Deși am trimis două solicitări domnului Mehmet, directorului care asigură conducerea acolo, acesta încă nu a răspuns. Ei au fost un pic «mobilizați» de către cei de la Agenția de Protecție a Mediului, care le-au sesizat că încă nu au adus toate documentele pentru autorizația de mediu, iar cei de la Garda de Mediu i-au «stimulat» cu o amendă pe care ei nu contestă și o plătesc. Sperăm că și acolo să se miște mai serios treaba!“, a concluzionat prefectul Ioan Dragomir.
JCS-Walter Fleck