Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraș-Severin subliniază faptul că luni, 15 august, Adormirea Maicii Domnului, este sărbătoare legală, în care nu se lucrează, potrivit art. 139 din Codul Muncii. Iar angajatorii care încalcă prevederea, riscă amenzi de până la 10.000 de lei!

Prin excepție, nu se acordă liber în ziua de sărbătoare legală, în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă, din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, așa cum prevăd art. 140 și 141 din Codul Muncii.

„Salariaților care lucrează în unitățile sanitare și în cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, precum și la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (art. 142, alin. 1 – Codul Muncii). În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zi liberă, salariații beneficiază pentru munca prestată în ziua de sărbătoare legală de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru (art. 142, alin. 2 – Codul Muncii). În cazul în care nu se acordă zi liberă în ziua de sărbătoare legală întrucât activitatea nu a putut fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (ore libere plătite)“, informează ITM CS.

Potrivit instituției, obligația acordării zilei libere este în sarcina angajatorului, iar în cazul nerespectării acesteia, inspectorii de muncă pot aplica sancțiunea amenzii contravenționale de la 5.000 de lei la 10.000 de lei (art. 260, alin. 1, lit. g – Codul Muncii).

JCS-A.M.