Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – O delegaţie din partea Consiliului Judeţean, condusă de preşedintele Sorin Frunzăverde, a organizat o deplasare la locul pe care se clădeşte viitorul deponeu ecologic de la Lupac, o investiţie europeană valorând în jur de 60 de milioane de euro, în contextul în care forul cărăşean derulează proiecte ce au adus în judeţ 730 de milioane de euro.

„Vă prezentăm lucrările pe care Consiliul Judeţean le execută pe fonduri europene, peste 730 de milioane de euro, a precizat Sorin Frunzăverde. Lucrările sunt importante, volumul lor mare fiind cel ce defineşte această secvenţă de 60 de milioane de euro din finanţările pe care CJ le-a obţinut de la UE. Asistăm în această perioadă la fel de fel de gâlcevi politice, la fel de fel de scandaluri pe la televiziuni. În realitate, administraţia înseamnă acest lucru, pe care-l vedeţi aici, înseamnă să desfăşori o activitate care să fie în folosul comunităţilor, nu să te cerţi în permanenţă la televizor. Şi spun acest lucru şi pentru anumiţi indivizi politici care nu înţeleg ceea ce face CJ şi, mai mult, îşi permit să denigreze activitatea de 730 de milioane de euro pe care CJ o oferă în fapt comunităţilor din Caraş-Severin, concetăţenilor noştri“.

„Suntem pe locul principalului amplasament din proiectul de gestionare integrată a deşeurilor în Caraş-Severin, este locul unde vor fi staţiile de sortare şi de compostare a deşeurilor, aici, lângă Reşiţa, lângă Lupac, de fapt asistaţi la un volum de lucrări important, spune preşedintele CJ. Am excavat sute de mii de metri cubi aici, pentru a reuşi să gestionăm deşeurile Caraş-Severinului în condiţii moderne, care se bazează şi sunt impuse de legislaţia europeană, şi observaţi că nu este întâmplător volumul de lucrări de circa 60 de milioane de euro ce se desfăşoară aici. Vor mai fi trei staţii de sortare intermediară la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu, dar efectiv lucrările importante se desfăşoară aici, pe acest platou, lângă Lupac, unde vom depozita toate deşeurile din întregul judeţ. Şi eu cred că şi din judeţele limitrofe. Este o lucrare ce presupune un volum de lucru foarte mare, aşa cum v-am spus, este o secvenţă practic de 60 de milioane de euro din cele peste 730 de milioane de euro pe care CJ le desfăşoară în acest moment din fonduri europene. Pot să vă spun că inclusiv cele 55.000 de scrisori pe care le-am trimis în Caraş-Severin sunt cu finanţare europeană şi efectiv au fost impuse de acest program pe care-l desfăşurăm aici. Nu am plătit nimic în acest sens din banii CJ, totul este cu fonduri europene“.

Lucrările sunt în toi şi se întind acum pe câteva zeci de hectare, iar sistemul integrat de management al deşeurilor cuprinde realizarea unui spaţiu unde vor ajunge transporturile cu deşeuri – şi unde maşinile vor fi curăţate pentru a se putea întoarce pe străzi –, care vor fi preluate şi dirijate spre staţiile de sortare, ultima „haltă“ reprezentând-o locul de depozitare. Iar dacă lucrurile vor merge după planuri, anul viitor, pe vremea asta, sistemul ar putea fi funcţional.