Adio casă-n Valea Cenchii! - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Asta a decis Consiliul Local Caransebeș pentru 12 tineri din municipiu, care timp de mai mulți ani nu au turnat nici măcar o roabă de beton pe terenurile puse la dispoziție de municipalitate pentru a-și ridica o casă!

Cum pe terenurile respective nu au apărut vilele cu etaj preconizate, iar tinerii sub 35 de ani nu au făcut nici un demers pentru a obține un certificat de urbanism, aleșii locali le-au retras dreptul de folosință gratuită asupra terenurilor din Valea Cenchii cu destinație construire locuințe pentru tineri, nu înainte ca subiectul să fie intens dezbătut.

Primarul Felix Borcean le-a explicat consilierilor locali motivele care au dus la o astfel de decizie: „Aveau stipulat foarte clar în contract că dacă timp de doi ani nu se întâmplă nimic acolo, pierd terenul, cu siguranță sunt mai mult de doi ani aici, sunt vreo cinci, la unii chiar opt. Au făcut cereri pentru teren și nu au făcut nimic, dar sunt și care au construit. Doar nu o să-i lăsăm la infinit acolo și să nu facă nimic. E un teren bine stabilit, cu PUZ, clădirile sunt parter plus etaj, se construiesc spate în spate. Dacă-și făceau măcar fundația, înțelegeam”.

Consilierul USR Plus, Dragoș Curelea, a pus problema tinerilor care pleacă din oraș spre alte localități și a existenței utilităților în cartierul Valea Cenchii. „De trei luni doar retragem drepturi pentru niște terenuri date tinerilor, e o problemă. Cum îi ținem pe tineri în oraș? Sunt utilități acolo?”, au fost întrebările puse de Curelea, iar răspunsul a venit de la viceprimarul Bebe Pasere: „În Valea Cenchii nu sunt utilități. În momentul în care tu accepți un teren înseamnă că ai un plan să construiești ceva. Știi că ai un termen de doi ani în care trebuie să construiești, dar nu poți să nu faci nimic. Îl înțelegi jumătate de an, un an, dar după cum spunea dl primar, sunt terenuri alocate de 5 ani, de 8 ani, nu putem să așteptăm atât”.

Trebuie spus că doar curent electric este în cartier, apa și canalul fiind prinse în faza a doua a proiectului european al AquaCaraș, iar pentru gaz există perspectiva introducerii ori prin fonduri de la bugetul local, ori prin cele europene. La vot, proiectul prin care se retrăgea dreptul de folosință a terenului pentru cei 12 tineri a trecut în unanimitate.

JCS-R.M.