OȚELU ROȘU – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Intercom Deșeuri” Caraș-Severin reacționează public după ce deputatul Samuel Miclău (AUR) a criticat în termeni duri majorarea tarifelor la salubritate în Oțelu Roșu, considerând-o nejustificată și abuzivă!
Reprezentanții ADI susțin că tarifele actuale sunt rezultatul unui proces legal și transparent, în baza unui proiect european de gestionare integrată a deșeurilor, implementat la nivelul întregului județ. Potrivit comunicatului transmis, contractul cu operatorul Brantner Servicii Ecologice a fost atribuit în urma unei licitații publice deschise, în cadrul Proiectului Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor (SMID). Documentația a fost aprobată de toate UAT-urile din Zona 6 – Oțelu Roșu, prin hotărâri ale consiliilor locale. ADI Intercom precizează că „ tariful perceput de Brantner pentru colectarea și transportul deșeurilor este de: 12,68 lei/persoană/lună (fără TVA) în mediul urban (Oțelu Roșu); 5,70 lei/persoană/lună (fără TVA) în mediul rural. Restul sumei facturate populației provine din costuri asociate etapelor ulterioare ale procesului de gestionare a deșeurilor – transfer, sortare, tratare mecanico-biologică, depozitare și taxe naționale (precum contribuția pentru economia circulară și TVA), costuri gestionate de alți operatori, precum Girexim Universal. Aceste tarife au fost aprobate prin hotărâri ale Consiliului Județean Caraș-Severin.“
Cei de la ADI Intercom mai afirmă că, înainte de implementarea sistemului integrat, serviciul de salubritate funcționa „la limită legală“, cu o frecvență medie de doar 3 colectări pe lună, pe doar două fracții de deșeuri. În prezent, colectarea este selectivă și mult mai frecventă: zona urbană, blocuri: menajer – 3 ori/săptămână; hârtie/carton – 1 dată/săptămână; plastic/metal – 1 dată/săptămână; sticlă – 1 dată/2 săptămâni; zona urbană, case: menajer – 3 ori/săptămână; reciclabil – 1 dată/2 săptămâni; zona rurală: menajer – 1 dată/săptămână; reciclabil – 1 dată/lună. „În zona urbană se realizează acum minimum 22 de colectări pe lună, față de 3 anterior, iar în mediul rural – minimum 7, față de o frecvență mai mică și mai neregulată. Aceste îmbunătățiri au generat inevitabil creșteri de costuri.“, precizează asociația.
Un alt aspect invocat de ADI Intercom ține de modificarea modului de finanțare: dacă înainte autoritățile locale suportau o mare parte din cheltuieli din bugetul propriu, iar cetățenii plăteau o taxă simbolică, acum sistemul este bazat pe tarif și este suportat direct de utilizatori. „Mai mult de jumătate din costuri erau anterior acoperite de bugetele locale, în timp ce populația plătea o sumă redusă. Acum, în baza legislației și a proiectului european, s-a trecut la tarif direct, plătit de utilizatori în funcție de serviciile oferite.“, se mai precizează în răspunsul oferit de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Intercom Deșeuri” Caraș-Severin .
JCS-Denis Dutca