Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deciziile de recalculare vor fi distribuite începând de vineri, de către reprezentanții Poștei Române. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, numărul asiguraților din județ, aflați în plată în luna iulie, a fost de 67.330, valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite lor fiind de 150.508.725 lei, de unde rezultă o pensie medie de 2.235 lei!

Beneficiari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor au fost 646, cu o valoare totală a drepturilor de pensie de 559.802 lei, pensia lor medie fiind de 867 lei. Acestora li se mai adaugă și alte categorii de pensionari, cum ar fi beneficiarii de legi speciale, al căror număr CNPP nu îl detaliază la nivel de județ, dar care poate fi estimat la circa 6.750.

Pe parcursul următoarelor două săptămâni, până în 30 august, poștărițele și poștașii vor bate (suna) la ușile pensionarilor pentru a le înmâna deciziile de recalculare, prin care vor afla noua valoare a pensiilor lor. Și nu o vor face doar odată, ci întotdeauna de două ori, potrivit directorului Poștei Române, Valentin Ștefan, întrucât destinatarii vor trebui să semneze de primire: „Dacă nu e prima dată acasă, încercăm și a doua oară, la o altă zi, în altă oră. Dacă nici acest lucru nu este posibil, atunci documentul va fi lăsat în oficiul poștal de care aparține beneficiarul.“ Acasă îi va fi lăsat un bilețel cu instrucțiunile de urmat pentru a intra în posesia comunicării, pe parcursul a 20 de zile calendaristice.

Asta nu înseamnă, totuși, că toți cei aproape 75.000 de pensionari din Caraș-Severin vor primi și majorări ale pensiilor, după cum reiese din declarația președintelui CNPP, Daniel Baciu, cu referire la aplicarea la nivel național a prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. „Aproape 83% din pensionari vor primi majorări ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare, iar acel procent de maximum 17%, în urma recalculării, vor rămâne cu pensia în plată, pentru că există un principiu foarte clar, solid, specificat în lege: Nicio pensie nu va scădea în urma acestui proces de recalculare.“, a declarat oficialul CNPP. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creșterea medie de pensie este de 622 de lei.

Deciziile de recalculare  vor detalia: cuantumul pensiei la 31 august (înainte de aplicarea noii Legi), totalul stagiului de cotizare realizat, stagiul de cotizare contributiv, numărul de puncte de stabilitate, numărul total de puncte realizate la 1 septembrie, valoarea punctului de referință la 1 septembrie și, în fine, cuantumul nediminuat al pensiei la 1 septembrie, adică noua sumă, pe care o vor primi lună de lună. Deciziile vor putea fi contestate în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă.

JCS-Walter Fleck